Tämä on luottovinkki, jota emme turhaan tuessa kysele. Useimmiten nimittäin ohjelmien käynnistymisongelmat tai muut jumitukset johtuvat yksinkertaisesti siitä, että tietokonetta ei ole aikoihin käynnistetty uudelleen, joten ongelmatilanteessa tämä kannattaa tehdä ensimmäisenä. Itseasiassa tietokoneen käynnistäminen tasaisin väliajoin, esim. kerran viikossa olisi hyvä ottaa tavaksi.
Jos ohjelma jumittaa tai ei vastaa, voi sen pakottaa lopettamaan näppäinkomennolla mikäli ohjelman sulkeminen perinteisesti ei onnistu. Pakota lopettamaan löytyy myös Omenavalikon takaa ja Järjestelmän valvonnasta.
Voit ottaa ruutukaappauksen koko ruudusta tai osasta ruutua näppäinkomennolla. Tämä voi olla tarpeen esimerkiksi ongelmatilanteessa, kun jokin ohjelma antaa virheilmoituksen ja sinun tarvitsee tehdä tukipyyntö.
Tottuneella Win-käyttäjällä voi olla vaikeuksia tottua Macin näppäinkomentoihin kun copy/paste ja monet muut näppäinkomennot eivät tulekaan enää samoilla näppäimillä kuin ennen. Vanhat Apple-käyttäjät tuntevat nykyisen command-näppäimen myös omppu-näppäimenä, mikä voi hämmentää tuoretta Apple-käyttäjää entisestään näppäinkomennoista puhuttaessa. Kannattaa muistaa, että Macin command-näppäin vastaa hyvin usein Windowsin ctrl-näppäintä.
Lisää hyödyllisiä näppäinkomentoja löydät täältä.
Jos iPhonesi ei vastaa tai et voi laittaa sitä päälle tai pois päältä, voit pakottaa iPhonesi käynnistymään uudelleen.
Kun käsillä ei ole ulkoista näyttöä, voit laajentaa tietokoneesi näytön iPadiisi. Tämä uusi toiminto, nimeltään Sidecar on macOS Catalinan ominaisuus. Jotta toimintoa voidaan käyttää, pitää laitteidesi olla kirjautuneena iCloudiin ja Bluetoothin sekä Wi-Fi:n tulee olla päällä. Tämän jälkeen iPadisi löytyy tietokoneesi Airplay-valikosta, jonka saat näkyviin tarvittaessa näyttöasetuksista. Voit valita haluatko peilata näytön vai laajentaa työpöytääsi. Ominaisuus toimii ainoastaan 2016 ja sen jälkeen julkaistuissa Maceissa sekä iPadeissa, jotka ovat yhteensopivia Apple Pencilin kanssa.
Toisinaan saatat huomata, että tietokoneesi ei mene unitilaan, vaikka kannen sulkee tai kun koneen laittaa nukkumaan Omenavalikosta. Tämä saattaa johtua siitä, että jokin ohjelma estää laitetta nukahtamasta. Järjestelmän valvonnasta (Ohjelmat > Lisäohjelmat > Järjestelmän valvonta) pääset näkemään, mikä estää konettasi nukkumasta. Avaa Energia-välilehti ja tarkastele Lepotilan esto -saraketta. Jos jonkin ohjelman kohdalla lukee “kyllä“, voit sulkea kyseisen ohjelman tai pakottaa ohjelman lopettamaan vasemman yläkulman ruksista ja kokeilla sen jälkeen uudelleen laittaa tietokoneesi unten maille.
Ennen Yosemite-käyttöjärjestelmää useamman tiedoston bulkkinimeämiseen tarvittiin kolmannen osapuolen ohjelma tai skripti. Uusimmissa käyttöjärjestelmissä tämän voi tehdä kätevästi Finderin kautta. Tällä tavalla esimerkiksi suuri määrä valokuvia on näppärää nimetä uudelleen. Valitse kaikki valokuvat Finderissa ja klikkaa valittuja tiedostoja sen jälkeen hiiren oikealla näppäimellä ja valitse pudotusvalikosta “nimeä X kohdetta uudelleen”. Tämän jälkeen ilmestyvässä valikossa voit määritellä haluatko korvata tai lisätä tekstiä, tai muokata tiedostojen numerointia.
Kuvien tuomisen lisäksi iPhonestasi tai digikamerastasi Kuvansiirtäjä myös skannaa. Et siis aina välttämättä tarvitse valmistajan omaa ohjelmaa. Kuvansiirtäjässä pystyt määrittämään skannattavan alueen sekä skannauslaadun, skannataanko värillisenä vai mustavalkoisena ja missä muodossa. Lisäksi voit määrittää millä nimellä ja minne tiedosto tallennetaan. Jos olet skannaamassa useamman sivun dokumenttia, laittamalla ruksin ruutuun “Yhdistä yhdeksi dokumentiksi” Kuvansiirtäjä yhdistää sivut yhdeksi dokumentiksi, vaikka skannaisit jokaisen sivun erikseen. Jotta kuvansiirtäjä osaa yhdistää erikseen skannatut tiedostot, tulee “Skannaa kohteeseen”-valinnan ja tiedostolle määritetyn nimen pysyä samana.
Moni mieltää Spotlightin vain hakutyökaluksi, mutta Spotlight pystyy tekemään paljon muutakin! Spotlightilla voit tehdä mm. laskutoimituksia ja yksikkö- tai valuuttaamuunnoksia, etsiä verkosta, sähköposteista, viesteistä tai kalenterista, käynnistää ohjelmia sekä etsiä sanalle määritelmän. Spotlight on oiva työkalu, jota osataan hyödyntää aivan liian vähän!