Core Service - Blogi ja uutiset

Apple ja laitehallinta

Kirjoittanut Markus Saviaro | 17. maaliskuuta 2020 klo 7.00.00

Yrityksen tietohallinnolla on useimmiten huolehdittavanaan lukuisia laitteita, joiden tarkoitus on mahdollistaa yrityksen liikevaihto ja kassavirta sekä tukea ja tehostaa sitä.

 

Nopeasti kasvavat tietojärjestelmät

 

Tämän päivän tietohallintopäällikkö nukkuu yönsä rauhassa kun yrityksen tietoverkot, tallennusratkaisut, erilaiset palvelut ja palvelimet sekä työasemat ovat ajantasaisia ja ongelmattomia. Aikojen saatossa nuo edellä mainitut ovat hallitusti, suunnitellusti ja taiten toteutetusti kasvaneet ja kehittyneet vastaamaan uusiin ja kasvaneisiin tarpeisiin. Tai sitten eivät ole! Useammin kuin haluaisimme edes myöntää ne kasvavat melkein vahingossa pala, laite ja osa kerrallaan sellaisiksi, että niiden hallinta ja hallittu kasvattaminen on kallista ja työlästä.

 

Tunnista yrityksesi voimavarat 

 

Teknisessä ryöpytyksessä ja erilaisten asiantuntijoiden konsultoimana usein unohtuu, että se voimavara ja resurssi yrityksessä jonka firmistä ei voi päivittää tai vaihtaa tehokkaampaa näytönohjainta, on itse käyttäjä! Se Matti tai Maija, joka omalla toimellaan ja supervoimallaan mahdollistaa koko liikevaihdon ja tuloksen yhtiössä. Mikä ja mitkä asiat ovat niitä, joiden avulla ja voimalla noiden loppukäyttäjien touhu ja supervoima tulee parhaiten hyödynnettyä? Osoittava sormi sojottaa kohti työasemaa ja mobiililaitteita, noita jokaisen tekijän lähimpiä ja henkilökohtaisimpia kapistuksia tietohallinnon tikettilistassa.

 

Mac yrityksessä, uhka vai mahdollisuus?

 

Työasemat ovat nykyisissä ympäristöissä hyvin asennettuja, käyttöönotettuja, hallittuja ja tuettuja. Tai niin ainakin uskomme ja luulemme kun puhutaan Windows-työasemista ja -palvelimista, jotka ovat lähes de-facto nykyisessä yritysmaailmassa. Niiden osalta pääsemme nopeasti sellaisiin käsitteisiin kuin imagen päivittäminen, Teams, Sharepoint, SSO, Autopilot, SCCP, Domain ja Group Policy.

 

Tämä siis koskee pääosaa työasemista, mutta sitten on ne propellihatut, suunnittelijat, äänen- ja kuvankäsittelijät ja koodarit, joiden valinta työasemaksi on perustelluista syistä Mac.

 

Tässä kohdassa tietohallinto joutuu toisinaan nostamaan kädet pystyyn ja useissa yrityksissä onkin todettu varsin kuvaavasti, että “on meillä noita mäkkejäkin muutama kymmenen, mutta niistä en tiedä, kun ne eivät ole hallinnassa”. Me kuitenkin tiedämme, että Macit ovat erinomaisesti hallittavissa ja yhteensovitettavissa olemassa olevaan infrastruktuuriin ja se ei vaadi muuta kuin jonkun, joka tietää miten se tehdään oikein.

 

Laitehallinta

 

Mac pystyy haluttaessa kirjautumaan domainiin, käyttämään SSO-palveluja, raportoimaan tilansa ja ohjelmistoversionsa sekä hyödyntämään sertifikaatteja turvalliseen verkkokirjautumiseen. Myös Macissa (ja iOS- tai iPadOS-laitteessa) on mahdollista käyttää samaa käyttäjätunnusta ja salasanaa kuin O365-palveluissa ja muissa MS Domain -palveluissa.

 

Käyttöönotto on mahdollista automatisoida ja Applen palveluita hyödyntäen tarvittavat ohjelmistot, tilit, verkot ja palvelut voidaan määrittää työasemiin käyttöönotossa automaattisesti ja käyttäjäkohtaisesti. Tarina kertoo, että Microsoftin Autopilot on tehty tutustuen erittäin tarkasti Applen käyttöönottopalveluihin kuten DEP (nykyiseltä nimeltään Automated Device Enrollment) ja VPP, jotka siis mahdollistavat jopa Zero Touch -käyttöönoton tehokkaasti ja turvallisesti. Kuten vanha sanonta kuuluu, kopiointi on vilpittömin kunnianosoitus.

 

Tuottavuutta käyttäjäkokemuksen kautta

 

Applen kaiken suunnittelun yläpuolella oleva ajatus tietotekniikasta, ohjelmistoista, laitteista ja palveluista on käyttäjäkokemus. Apple on myös viime vuosina osoittanut lähtökohtansa käyttäjäystävällisyydestä, helppokäyttöisyydestä ja käyttäjän yksityisyydensuojasta olevan suuresti arvossa pidetty ja arvostettu. Macit ja tunnetuimmat Applen mobiililaitteet ovat enenevässä määrin käyttäjän, tuotannontekijän ja yrityksen tärkeimmän resurssin valinta työkaluksi. Mieleisillä työkaluilla he tekevät parhaat työnsä ja ovat tuottavimpia. Ja mikä parasta, käyttämällä Applen tuotteita ja palveluita yhdessä osaavan opastajan ja kumppanin kanssa, voidaan säästää tuota jokaisen tietohallintopäällikön toiseksi tärkeintä resurssia, rahaa!