Core Service - Blogi ja uutiset

Apple ja Windows - sekaympäristö yrityksessä

Kirjoittanut Markus Saviaro | 17. maaliskuuta 2020 klo 6.30.00

Applen laitteiden käyttö on suositumpaa kuin ennen myös sellaisilla aloilla, joilla on totuttu Windows-pohjaisiin ratkaisuihin. Kun yritykseen tuodaan Applen laitteita, saatetaan kohdata yhteensopivuusongelmia tai ainakin niihin liittyviä kysymyksiä. Mitkä ohjelmat ovat yhteensopivia ja onko yhteensopimaton ohjelma este Macin käytölle? 

 

Ohjelmien ja tiedostojen yhteensopivuus

 

Me kaikki käytämme ohjelmia joita käyttöömme annetaan ja joita osaamme tai haluamme käyttää. Useimmiten puheeksi tulee internet-selain, sähköposti, tuottavuusohjelmistot kuten Microsoft Office, kuvankäsittely ja näiden lisäksi tuotantoon tai liiketoimintaan liittyvät taloushallinnon, asiakashallinnan ja raportoinnin ohjelmistot. Useimmat näistä ovat itse asiassa jo nykyisin alustasta riippumattomia eli saatavissa yleisimmille alustoille samoilla tai hyvin samoilla ominaisuuksilla varustettuna.

 

On aivan yhtä helppoa käyttää Wordia tai Exceliä Windowsilla kuin Macilla. Internetin selaaminen sekä Outlookin käyttö sähköpostitteluun on myöskin aivan samanlaista oli työasemassa omenan kuva tai perinteisen PC-valmistajan logo.

 

Hiukan pidemmälle vietynä tuo alustojen sekakäyttö yrityksessä pelkistyy aika helposti tuotettujen tai käytettyjen tiedostojen yhteensopivuuteen ja käsiteltävyyteen valitussa työkalussa. Useimmat yleiset toimisto-ohjelmistot, kuvankäsittelyohjelmat tai muiden tiedostoformaattien kanssa toimivat ohjelmistot tuottavat tiedostoja, joita voi tuottaa ja käsitellä alustasta riippumatta. Esimerkiksi Wordilla tehtyä tekstitiedostoa voi halutessaan käsitellä macOS:n Pages-ohjelmalla ja sähköpostia voi lähettää riippumatta vastaanottavan käyttäjän laitteesta. Myös kuvat näyttävät useimmiten ihan samalta oli ne käsitelty sitten minkä tahansa käyttöjärjestelmän laitteella. Jos vain käyttäjän haluama ohjelmisto tuottaa yhteensopivia tai standardinmukaisia tiedostoja, niin sekakäyttäjät pysyvät tyytyväisinä.

 

Yhteensopimattomat ohjelmat ja tiedostot

 

Jos käytetty ohjelma ei tuota yhteensopivaa tiedostoformaattia, on olemassa muita vaihtoehtoja. On monenlaisia tiedostomuodon vaihtajia, joiden avulla pystyy käsittelemään samaa tietoa. Usein on vain viitsimisestä tai ammattitaitoisesta avusta kiinni löytää joko palvelimelta tai internetistä käytettäviä ohjelmistoja, jotka tuottavat saman tiedon tai tiedoston kaikille käyttäjille selaimella tai erityisellä alustakohtaisella asiakasohjelmistolla.

 

Joskus yrityksellä on käytössään ohjelmisto esimerkiksi talous-, asiakas- tai henkilöstöhallintaan, joka toimii vain yhdellä alustalla, nimittäin Windowsissa. Tarvittaessa Windows-ohjelmaa voidaan käyttää virtualisointiohjelman kautta tai Boot Campilla, jotka mahdollistavat Windowsin asentamisen Applen tietokoneeseen.

 

Valinnanvapaus tukee työtyytyväisyyttä

 

Antamalla valinnanvapaus käytettävän työkalun tai ohjelmiston suhteen saavutetaan työtyytyväisyyttä ja sitoutetaan työntekijöitä. Lisäksi on muistettava että mikäli käytettävää ohjelmaa tai ohjelmistoa joudutaan syystä tai toisesta vaihtamaan, että uusi, kenties alustan kanssa yhteensopiva vaihtoehto saattaa osoittautua paremmaksi pienen tutustumisen jälkeen, eikä “tätä me on aina käytetty” ole poikkeuksetta se paras valinta.

 

Alustojen sekakäyttöön yrityksissä ja parhaiden toimintatapojen löytämiseen on apua tarjolla ja lopputuloksena voi olla kaikille käyttäjille parempi kokemus!