Core Service - Blogi ja uutiset

Apple Spring Loaded 2021

Kirjoittanut Markus Saviaro | 5. toukokuuta 2021 klo 6.38.58

Apple ilahdutti taas huhtikuussa tietotekniikkaa ja mobiililaitteita seuraavaa ja käyttävää maailmaa Spring Loaded - nimisellä tilaisuudella. Tilaisuudessa esitettiin maailmalle uusimpia laitevalmistajajättiläisen innovaatioita ja uutuuksia, jotka kyllä jälleen kerran onnistuivat hämmästyttämään. Julkaistut laitteet ja tuotteet olivat jo etukäteen tuttuun tapaan enemmän tai vähemmän tietotekniikkaa ja tietoliikennettä seuraavien asiantuntijoiden ja harrastajien julkisuuteen “vuotamia”, mutta joukkoon mahtui kyllä yllätyksiäkin.

 

Viime vuonna Applen julkaisema M1-prosessori tai SoC (System on Chip) on täyttänyt palstatilaa erilaisissa uutisissa ja suorituskykyvertailuissa ja on osoittautunut lähes ylivertaiseksi verrattuna perinteisiin Intelin tai AMD:n piireihin kun verrataan laskentatehoa, virrankulutusta ja käyttäjän kannalta oleellisinta käyttömukavuutta ja -sujuvuutta. Viime vuonna julkaistujen M1-arkkitehtuuria käyttävien kannettavien tietokoneiden (Macbook Air, Macbook Pro) ja työpöydälle asettuvan pöytäkoneen (Mac Mini)  rinnalle julkaistiin nyt luonnollisena jatkumona uudet iMac ja iPad Pro.

 

Uusi iMac saa M1-prosessorin ja uudet värit

 

Uusi 24" iMac on häkellyttävä laite, jonka ulkoasu jakaa varmasti mielipiteitä. Tietokone on vain reilun sentin paksu (11,5 mm) ja näytön koko on 24 tuumaa ja näyttö kykenee 4,5K resoluutioon (4480x2520), mikä antaa ensikatsomalla vaikutelman taulutietokoneesta tai tabletista joka on asetettu jalustalle työpöytäkäyttöön. Teholtaan (M1 SoC) julkaistu uusi pöytäkone on testistä toiseen pyyhkinyt pöytää kilpailijoilla ja uusi iMac on selvästi suorituskykynsä ja käytettävyytensä lisäksi Applen tapaan suunniteltu myös näyttämään hyvältä työpöydällä. Uuden näyttävyyden työpöydälle saa seitsemällä eri värillä ja uudet kosketuslevy ja näppäimistö viimeistelee asetelman. Uusi näppäimistö myös tukee "Touch ID"-ominaisuutta muistettavien salasanojen tuomien hankaluuksien vähentämiseksi.

 

 

 

Entistä tehokkaampi päivitetty iPad Pro

 

Uutukainen iPad Pro julkistettiin totutusti kahdessa eri koossa, 11" ja 12,9". Koot ovat siis samat kuin aiemmissa iPad Pro-malleissa. Suuri uutinen huhtikuun julkistuksessa iPadien osalta oli se, että uudet Pro-mallit käyttävät samaa M1-arkkitehtuuria ja sen myötä iPad Pro-mallien suorituskyky otti aimo loikan. Applen julkistuksen mukaan iPad Pro laskentateho nousi 50% edellisistä malleista sekä tuon tehon hyödyntämiseen jo aiemmista malleista tuttu USB-C-liitäntä on nyt myös Thunderbolt (TB3) kykenevä. Tämän kevään julkistuksen myötä iPad Pro nousee entistä vankemmin ja selvemmin kilvoittelemaan liikkuvien ammattilaisten ainoaksi työkaluksi. Ainakaan iPad Pron käyttäminen ainoana laitteena tavallisen iPadin, kannettavan tietokoneen ja pöytäkoneen korvaajana ei jää enää suorituskyvystä tai liitettävyydestä kiinni.

 

 

AirTag ja muita päivityksiä


Edellisten lähestulkoon häkellyttävien uutuuksien lisäksi Apple julkaisi päivityksen AppleTV 4K-laitteisiin uuden järjestelmäpiirin (A12 Bionic) muodossa, uuden värivaihtoehdon (Purple) iPhone 12 ja 12 Mini - puhelimiin, sekä ehkä eksoottisimpana uutuutena jo hetken aikaa odotellun AirTag - paikantimen. Nämä ehkä aavistuksen iMacin ja iPadin varjoon jäävät julkaisut kyllä kutkuttavat mielikuvitusta antaessaan mahdollisuuden Applen infrastruktuurin laajentumisen TV:n katselun kokonaisvaltaisesta kokemuksesta avaimien löytämiseen ja melkein minkä tahansa esineen liittämiseen Applen "Find My" - palveluun ja paikantamiseen.

 

Tänäkään keväänä Apple ei jättänyt odotuksia täyttämättä vaan jatkaa samaa hyväksi havaittua ja taattua linjaansa hämärtäen kuluttajaelektroniikan ja muun elämän rajaa oman missionsa mukaisesti: “We believe that we are on the face of the earth to make great products and that's not changing”.