Core Service - Blogi ja uutiset

Apple Tech Week - Pohjoismaiden Apple-yhteisö yhdessä

Kirjoittanut Markus Saviaro | 16. helmikuuta 2021 klo 7.36.23

Viime viikolla oli hyvin mielenkiintoinen mahdollisuus kouluttautua ja verkostoitua virtuaalisesti. Apple järjesti ensimmäisen kerran teknisen koulutusviikon koko pohjoismaiselle kumppaniverkostolle. Esiintyjät ja kouluttajat olivat Apple-maailmassa ansioituneita ja asiaan perehtyneitä asiantuntijoita. Valtavan mielenkiintoisten aiheiden ja uudistusten äärellä viikko oli oman henkilöstömme ja asiakkaidemme kannalta erittäin onnistunut. 

 

Viime vuosi on ollut Applelle isojen edistysaskelien ja muutosten vuosi ja jatkanut perinnettä käyttöjärjestelmien ja laitteiden kehityksessä. Kaikki me osaamme jo odottaa syksyn puhelinjulkistuksia ja uusia tietokoneita, mutta viime vuotta sävytti monta arkkitehtuuriuudistusta sekä laitteistojen, että ohjelmistojen osalta. Viime viikolla Apple on ollut pitämässä huolta siitä, että me, Applen kädet ja jalat markkinapaikassa ja asiakkaiden kanssa yhteistyössä, olemme ajan tasalla uudistuksista ja pystymme parhaalla mahdollisella tavalla yritysten ja käyttäjien liiketoimintaa edistämään. Tiedämme ja ymmärrämme sen, että parhaimmistakin uudistuksista hyödytään vasta kun niitä aletaan käyttää ja niiden avulla yritysten ja käyttäjien tietoturvaa ja työnkulkuja parannetaan. 

 

Apple Silicon 

 

Viime vuoden merkittävin uudistus sitten sen jälkeen kun Apple siirtyi käyttämään Intel-suorittimia, on ollut koko viikon suuressa osassa. Kuulimme asiantuntijoilta ennenkuulumattoman suorituskyvyn ja akkukeston lisäksi siitä miten uusi suoritinarkkitehtuuri vaikuttaa työnkulkuihin ja käytettäviin sovelluksiin. Käyttöjärjestelmän ja sen sisältämien uudistusten lisäksi käytettävät sovellukset ovat merkittävässä asemassa uuden arkkitehtuurin jalkautumisessa yrityksiin ja käyttäjille. Uuden Apple Silicon -arkkitehtuurin käyttäminen liiketoimintaa tukevilla ohjelmilla ei ole ongelmatonta ja vaatii valmistautumista ohjelmistojen tuottajilta ja uusia tietokoneita käyttöön ottavilta yrityksiltä. Uusilla M1-SoC (System on Chip) suorittimilla varustettuja laitteita käyttävien tietokoneiden käyttöönotto on syytä suunnitella ja varmistaa kriittisten ohjelmistojen ja työnkulkujen yhteensopivuus ja tarvittaessa pyytää apua vaikka meiltä. 

Käyttöönotto 

 

Suorittimien lisäksi myös käyttöönoton palvelut ja automaatio ovat kokeneet uudistuksia. Useimmille tuttu DEP (Device Enrollment Program) palvelu laitteiden automaattisesti liittämiseen ja konfiguroimiseen yrityksen käyttöön on uudistunut. Siihen on tuotu mahdollisuus muokata käyttöönotossa näkyviä tietoja laitehallinnan (MDM) avulla ja siten käyttäjälle voidaan kertoa käyttöönoton yhteydessä mitä hänen työkalulleen tapahtuu ja miten hänen työkaluaan on tarkoitus käyttää. Tällä tavalla saadaan heti alusta lähtien uusi työkalu tutuksi ja osallistetaan työntekijä osaksi yrityksen tietohallintoa käyttöönotosta lähtien. Käyttöönotossa voidaan myös käyttää tunnistautumiseen jo työntekijälle tutuksi tullutta käyttäjätunnusta ja salasanaa. Yhä vähemmän tarvitaan uusien laitteiden käyttöönotossa tietohallinnon aikaa ja saadaan työntekijät alusta lähtien tutustumaan työkaluunsa. Tietohallinnon säästynyt aika voidaan käyttää työnkulkujen ja infrastruktuurin optimointiin usein aikaa vievän ohjelmien asentamisen ja asetusten muuttamisen sijasta. 

 

Käyttäjätunnukset ja Apple ID 

 

Kymmenien käyttäjätunnusten ja niiden salasanojen muistaminen on meille kaikille haaste. Valitettavasti tämä arkipäiväinen haaste, kuitenkin johtaa usein siihen, että käytetään samoja salasanoja moneen eri palveluun tai kohteeseen. Tietoturvan kannalta se on erittäin vaarallista, koska siten yhden salasanan arvaava tai kalasteleva rikollismielinen pääsee moneen eri kohteeseen tekemään pahojaan. Nykyisin on mahdollista käyttää yrityksen työntekijöilleen tekemää käyttäjätiliä ja salasanaa, esimerkiksi M365-tunnusta, sekä tietokoneen käyttäjätunnuksena, että Apple ID:nä. Tällä tavalla voidaan varmistaa esimerkiksi se, että jos työntekijä vaihtaa työnantajaa tai joutuu tietoturvahyökkäyksen kohteeksi, käyttäjän tili voidaan keskitetysti jäädyttää tai poistaa ja Apple ID:tä käyttäen voidaan tunnus palauttaa yrityksen käyttöön. Teknisiä nimiä näille aiheille on federaatio, SSO (Single Sign On) ja domain auth. 

 

Ympäristö Apple-valmiiksi 

 

Vaikka Applen nykyisen ja edellisen sukupolven tietokoneet ovat häkellyttävän hyviä, on niillä tehtävässä työssä varmistettava saumaton yhteensopivuus eri palveluiden ja sovellusten kanssa sekä PC-, että Apple-ympäristössä. Verkkoon ja palveluihin kuten verkkolevyihin tai työtuntien kirjanpitoon pääseminen on mahdollisesti sovitettava perinteisen Windows-ympäristön lisäksi myös macOS-tietokoneille. Applen käyttöjärjestelmät ja ohjelmistot saattavat toimia sujuvammin verkkoympäristön asetuksia tai määrityksiä muuttamalla ja välimuistipalvelua lisäämällä. Siihen liittyviä käsitteitä ovat välimuisti, APNS (Apple Push Notification Service) ja sertifikaatit. Niiden tarkistaminen ja mahdollinen sovittaminen on tehtävä huolellisesti, jotta käyttäjät saavat työkaluistaan kaiken irti ja tekevät parasta työtään parhailla  välineillä 

 

Parasta työtä parhailla työkaluilla ja ammattilaisten avulla 

 

Apple Tech Week oli upea kokemus, mahdollisuus oppia uutta ja tutustua päämiehiin ja kollegoihin tietysti näinä poikkeusaikoina virtuaalisesti. Useimmiten työssä eteen tulevat haasteet tai ongelmat on joku muu joskus aiemmin jo kokenut ja näin pienessä yhteisössä vertaistuki on korvaamatonta. Kiitos Applelle ja osallistuneille vieraspuhujille hienosti järjestetystä tapahtumasta!