Core Service - Blogi ja uutiset

Apple Unleashed

Kirjoittanut Markus Saviaro | 19. lokakuuta 2021 klo 8.24.09

Eilen illalla merkittävä osa tietotekniikkaihmisistä maailmassa nauliintui ruutujensa ääreen kun mobiililaitteiden ja tietokoneiden jättiläinen Apple piti jo toisen julkistustilaisuutensa tänä syksynä.

 

Julkistetut uutuudet eivät varmaankaan jättäneet ketään kylmäksi ja jos tämän syksyn aiempi julkistustilaisuus ei ehkä saavuttanut etukäteen sille maalailtua vallankumouksellisuutta, niin eilisen tilaisuuden anti oli kyllä ainakin itselleni melkoista ilotulitusta. Päivänvalon näki uudenväriset kompaktit kotikaiuttimet ja kodin älykeskukset, päivitetyt ja uudelleenmuotoillut musiikinkuuntelemisen maailmaa merkittävästi muuttaneet nappikuulokkeet sekä aivan järjettömän tehokkaat uudet kannettavat tietokoneet.

 

HomePod Mini

Applen puhekomentoja uskova ja näppärän kokoinen sekä uskomattoman laadukasta ääntä tuottava kaiutin on nyt saatavilla uusissa väreissä. Aiemmat valkoinen ja harmaa saivat seurakseen sinisen, keltaisen ja oranssin ja hakematta tulee mieleen ruskan värit upeassa suomalaisessa syysmetsässä ja vaarojen rinteillä. Nuo uudet värit ovat hurjan ystävälliset ja kauniit, eikä olisi ollenkaan omituinen ajatus sovittaa eri huoneiden sisustukseen ja värimaailmaan myös monihuonetoistoon ja vaikka perhekuulutuksiin kotona sopiva upeaa ja tarkkaa ääntä tuottava ja puhekomentoja uskova älylaite. 

 

AirPods 3rd gen

Applen liikkuvan äänen mukana kuljettavat ja vallankumoukselliset langattomat kuulokkeet ovat saaneet päivityksen. Kuulokkeiden muotoilu on suunniteltu uudelleen sekä päivitetty ja tärykalvoihin kuulokkeista kantautuva ääni on saanut taustalle ihan hurjan määrän älykkyyttä ja ominaisuuksia jo ennestään vaikuttavan kuuntelukokemuksen parantamiseksi.

 

Spatial Audio - niminen äänimaailmaa laajentava ominaisuus on elokuvateattereista ja Dolby Atmos - äänestä tuttu ja tarkoittaa äänen kuulumissuunnan ja äänen lähteen liikkumisen kuulumista myös kuulokkeista. Uudet AirPodit siis toimivat ihan uudella tavalla äänen lähteinä kun esimerkiksi pelataan tai katsotaan elokuvia. Kuulokkeet ovat myös ja tietysti veden- (ja hien) pitävät ja niiden akunkesto on riittävä määrä tunteja tavallisessa käytössä. Kuulokkeet säilytetään omassa kotelossaan, joka pystyy lataamaan kuulokkeet neljä kertaa ennen kotelon uudelleen lataamista ja siten kuulokkeiden käyttöä ei tarvitse pienille reissuille suunnitella latureiden kanssa, vaan käyttöaikaa on kotelon kanssa mukana noin 30 tuntia.

 

 

 

 

MacBook Pro

Eilen paljastui esiripun takaa jo hurjan odotettu ja kaivattu kaikkien aikojen tehokkain Applen kannettava tietokone. MacBook Pron ominaisuuksia ja ulkonäköä on spekuloitu jo kauan ja kohtuullisen mielikuvituksellisiakin visioita on internetistä saanut lukea siitä, mitä Applen kannettavien tietokoneiden lippulaiva tulee pitämään sisällään. Eikä julkistus kyllä tuottanut pettymystä, vaikka tähtiporttia ei kannettavana löydykään uudesta superkoneesta, jota saa kompaktina 14" näyttöisenä ja suuremmalla 16" näytöllä varustettuna.

 

Uudessa MacBook Prossa on voimanlähteenä odotetusti Applen omaa tuotantoa oleva prosessori ja näytönohjain. Apple Silicon -prosessori julkaistiin viime vuonna nimellä M1 ja se korvasi Apple -tietokoneissa intel-prosessorit. Eilen tuosta M1-prosessorista julkaistiin uudet ja tehokkaammat versiot kannettavien tehopakkausten voimanlähteiksi nimeltään M1 Pro ja M1 Max. Menemättä syvemmälle noiden SoC (System on Chip) tehopakkausten sisuksiin niin niiden teho ja akunkesto on ennen näkemätöntä. Sekä niiden laskentateho, että grafiikka on tehokkainta kannettavissa tietokoneissa koskaan! Epäilemättä internetin pinnalle ilmestyy aivan piakkoin taulukoita ja suorituskykyvertailuja, mutta toistaiseksi on uskottava ja hämmästeltävä julkistettuja lukuja, jotka ovat ihan huikeita!

 

Prosessorien lisäksi MacBook Pro on varustettu ennenkokemattoman hyvällä XDR-näytöllä, jonka teknologia on tuttua Mac Pro - tehotyöasemien näytöistä. Näytön pinta-ala on suurempi osa kannettavan tietokoneen kannesta kuin ennen ja etukameralle on lohkaistu jo iPhonesta tutulla tavalla "notch", joka kätkee sisäänsä 1080p-kameran. Näyttö osaa ProMotion-teknologian ja pystyy dynaamisesti säätämään virkistystaajuuttaan näytettävän sisällön mukaisesti. Näyttö on nähtävä ja koettava ennenkuin suollan lisää ylisanoja siitä, mutta odotettavissa on jotain kannettavissa tietokoneissa totaalisen ennenkuulumatonta! Krhm, siis ennennäkemätöntä!

 

Myös koneiden sisuksiin on luotu täysin uusi lämmönpoistojärjestelmä ja äänentuottokoneisto kaiuttimineen ja mikrofoneineen, enkä epäile laisinkaan Applen näiden osalta kertomaa ammattilaistasoista laatua äänelle sekä kaiuttimista, että äänen vähäisyyttä tuulettimista. Ilahduttavasti myös liitäntöjä on lisätty ja järjestelty ja se on erinomaisen tärkeää kannettavissa tehotyöasemissa, jotka kuitenkin pääosan ajasta ovat työpöydällä usein liitettynä ulkoisiin näyttöihin tai muihin järjestelmiin. Uusissa MacBook Pro -koneissa on USB-C/ThunderBolt4 -liitäntöjen lisäksi uusi MagSafe -latausliitin magneettisellä kiinnityksellä ja HDMI-liitäntä ulkoisen näytön tai vaikka videotykin liittämiseen. Julkistuksessa todettiin uuden MacBook Pron tukevan kolmen ulkoisen XDR-näytön ja ison 4K-näytön liittämistä, mitä ominaisuutta on MacBook Pro -käyttäjien kesken odotettu kuin kuuta nousevaksi.

 

Eikä siinä vielä kaikki!

Tämä kaikkien aikojen tehokkain kannettava Apple -tietokone toimii uudella macOS -käyttöjärjestelmällä nimeltään Monterey, joka tulee ladattavaksi ja asennettavaksi 25. päivä. macOS Monterey ansaitsee varmaan ihan oman blogsautuksensa, mutta nostettakoon sieltä esiin myös odotettu ja arvailtu ominaisuus, jo betaversioissa oleva "Universal Control", joka mahdollistaa toisen macOS -tietokoneen ja/tai iPadin käskyttämisen käyttäen samaa näppäimistöä ja trackpadia ilman mitään ajureita tai asennuksia. 

 

Itselleni eilinen julkistustilaisuus kyllä toi joulupukille lähetettävään toivomuslistaan rutkasti lisää sisältöä. Uskon myös aidosti näiden uusien kaiuttimien, kuulokkeiden ja kannettavien tehotyöasemien tuovan kauneutta, käyttömukavuutta ja työtehoa yhtälailla työpöydille, salkkuihin ja reppuihin kuin koteihin ja kuten Applen viesti kuuluu, muuttavan ihmisten elämää.

 

Jos nämä tai aiemmat syksyn julkistukset tai muuten Applen tapa toteuttaa ja mahdollistaa herättää teissä kysymyksiä tai huomaatte mahdollisuuksia, niin autamme mielellämme niiden kirkastamisessa. Lisäksi voimme tottakai auttaa noiden mahdollisuuksien konkretisoitumisessa ja esimerkiksi laitteiden vuokraamisen avulla kustannuksien pienentämisessä.