Core Service - Blogi ja uutiset

Applen syksyn uudistukset yritysmaailmassa

Kirjoittanut Markus Saviaro | 7. joulukuuta 2020 klo 9.41.33

Apple on joka syksyiseen tapaansa julkaissut uusia laitteita, päivityksiä ja palveluja, jotka houkuttelevat kuluttajaa toinen toistaan superlatiivisimmin sanankääntein. Uudet puhelimet ja tietokoneet ovat poikkeuksetta “kaikkien aikojen tehokkaimpia” ja muita markkinointikielelle sanoitettuja ylistyksen arvoisia ominaisuuksia täynnä.

 

Yrityksille noiden uutuuksien ja päivitysten tenho jää usein kuitenkin hämäräksi ja vieläkin ehdottomasti kuluttajavetoinen Applen markkinointi harvoin mediassa tai mainoksissa esiintyy yritysten työnkulkuja ja tehokkuutta lisäävänä. Mitä Applen julkistukset siis merkitsevät yrityksille?

 

iPhone ja iPad (iOS ja iPadOS)

 

Suurimpana uutuutena on iPhonen 5G-tuki. 5G-yhteydet ovat vihdoin oikeasti täällä myös Applen laitteissa. 5G on uusi mobiiliverkon sukupolvi, joka tarjoaa nopeammat lataus- ja lähetysnopeudet erittäin pienellä viiveellä. Se on myös suunniteltu tukemaan suurempaa määrää yhdenaikaisia käyttäjiä ja laitteita, mikä voi merkittävästi vähentää, tai käytännössä jopa poistaa verkkoliikenteen ruuhkat.

 

iPhonen 5G-tuki tarkoittaa myös yrityksille työnkulkuun nopeutta ja tehokkuutta erityisesti globaalin pandemian toisen aallon kynsissä etätyötä tekeville ja verkkoneuvotteluissa aikaansa viettäville tuloksentekijöille.

 

iPhonen ja iPadin uusien prosessoreiden tuoma ennenkuulumaton suorituskyky mahdollistaa entistä järeämpien ja etätyölle elintärkeiden työkalujen tuomisen nyt myös mobiilialustalle. Tehokkaammat sirut antavat siis ohjelmistokehittäjillekin vapaammat kädet ilman huolta resurssien riittävyydestä. Toki samalla on huomioitava sovellusten toiminta myös hieman vanhemmissa laitteissa.

 

Koneille uusi sydän…

 

Apple Silicon! Uusi Applen itsensä suunnittelema ARM-pohjainen M1-prosessoriarkkitehtuuri ansaitsee ehdottomasti huutomerkin seurakseen ja edustaa siis suurinta muutosta ja päivitystä Applen tietokoneissa sitten vuoden 2005, kun PowerPC-arkkitehtuurista siirryttiin Intelin prosessoreihin.

 

Muutos ”konehuoneessa” on erittäin suuri, ja vie juuri julkaistujen koneiden suorituskyvyn ja lämpötehokkuuden ennennäkemättömälle tasolle, jota kansainväliset alan julkaisut testeissään kilpaa hämmästelevät. Näistä ja paljon muusta kirjoitamme erillisessä artikkelissa.

 

Toistaiseksi tämän uuden sirun saivat Mac Mini, MacBook Air ja 13” MacBookPro.

 

…ja macOS:lle uudet vaatteet

 

Big Sur on uusin macOS versio, ja tukee juuri julkistettua Apple Silicon -arkkitehtuuria. Se tuo mukanaan päivityksiä silmäkarkin, uusien kuvakkeiden ja taustakuvan lisäksi myös yrityksille ja kaikkiin tuettuihin Mac-tietokoneisiin.

 

Muutokset ja päivitykset ohjaavat yrityskäyttäjiä jo muutaman vuoden ajalta aiemmista versioista tutulla tavalla liittämään tietokoneet MDM-laitehallintaan. Laitehallinta mahdollistaa ylläpitotyön tehokkuuden, parantaa tuottavuutta ja helpottaa sen kasvattamista. Aiempaa enemmän tämä päivitys vie macOS-tietokoneiden hallintaa lähemmäs iPhonen ja iPadin jo laajemmin käytössä olevaa laitehallinnan avulla tehtävää ylläpitoa ja mm. tietoturvasta huolehtimista.


Esimerkkinä MDM-rajapinnan laajennuksista todettakoon mahdollisuus käyttöjärjestelmän ytimen laajennuksien (Kernel Extension) asentamiseen tai videoneuvotteluohjelmien vaatiman näytöntallennusluvan antamiseen ilman paikallisen pääkäyttäjän kirjautumista tietokoneelle. Myös Windows-ympäristöistä tuttuun kertakirjautumiseen (SSO) on tehty parannuksia.

 

Apple Watch (watchOS)

 

Rannekellon asema yrityskäytössä työtä tehostavana laitteena on vähintäänkin kyseenalainen. Kuitenkin on tunnettu ja tilastoitu tosiasia, että sairauspoissaolot ja työhyvinvoinnin puutteet tuntuvat suuresti työnantajien kukkarossa ja terveinä töitä tekevien jaksamisessa.

 

Apple Watch Series 6 tuo uusia mahdollisuuksia työntekijöiden terveyden ylläpitämiseen. Uusi veren happitason tunnistin ja jo aikaisemmista malleista tuttu mahdollisuus mitata EKG milloin tahansa, auttavat työntekijöitä elämään terveellisesti ja turvallisesti.

 

Maailmalla on jo suurten vakuutusyhtiöinen henkivakuutuksia, joiden maksuista Apple Watchin käyttäjä saa alennusta. Myös täällä Pohjolassa työhyvinvointiin ja -jaksamiseen panostetaan entistä pontevammin. Jos kello tuo motivaatiota ja helpotusta siihen että työntekijät pysyvät terveenä ja jaksavat työssään, kannattaa työnantajien ainakin harkita tätä vakavissaan.

 

Käyttöönottopalvelut ja Apple ID-hallinta

 

Apple siirsi jo jokunen vuosi sitten IT-osastojen ja ylläpidon työnkulkuja helpottavien palvelujen, kuten DEP (Device Enrollment Program) ja VPP (Volume Purchase Program), hallinnan yhden katon alle samaan palveluun.

 

Yrityskäyttäjille näiden työkalujen uusi koti on Apple Business Manager (ABM) ja oppilaitoksille vastaava on Apple School Manager (ASM).

 

Tänä syksynä ABM ja ASM saivat uudistuksia, joilla Apple ID taipuu yksityishenkilön ikiomasta kuvien tallennus-, varmuuskopio- ja AppStore-tunnuksesta nyt ensimmäistä kertaa myös yrityksen omistamaksi ja hallinnoimaksi tunnukseksi. Useimmissa yrityksissä tällainen on tähän asti ollut esimerkiksi sähköpostiosoite. Tämä tarkoittaa sitä että yritys voi antaa työntekijöilleen yrityksen hallinnoiman Apple ID:n.

 

Yrityksen hallinnoima Apple ID on kirjoitusasultaan ja salasanaltaan sama kuin työntekijän tunnus kaikkiin muihinkin työssään käyttämiinsä palveluihin. Yrityksen tärkeimmän resurssin, työntekijän, ei siis tarvitse muistaa uuttaa tunnusta ja salasanaa käyttäessään iPhoneaan tai Maciaan, vaan sama käyttäjätunnus ja salasana toimii myös Applen palveluihin.

 

Yrityksen Apple ID:n rinnalla samassa laitteessa voi halutessaan käyttää sulassa sovussa myös omaa henkilökohtaista Apple ID:tä, jolloin niiden tiedot elävät omissa ”hiekkalaatikoissaan”, eikä tietojen ja tiedostojen sekaantumisen vaaraa ole.

 

Päivittäminen kannattaa!

 

Tämän syksyn Apple-laitteiden, käyttöjärjestelmiin ja palveluihin päivittäminen siis kannattaa. Jälleen kerran Applen julkistukset tuovat sekä yksityishenkilölle että yritykselle uusia mahdollisuuksia parantaa työntekijöidensä viihtyvyyttä ja työnkulkua, nostaa tietoturvan ja yksityisyydensuojan tasoa ja parantaa elämänlaatua, siltä osin kuin se työkaluilla ja mobiililaitteilla on mahdollista.

 

Me voimme auttaa

 

Pystymme varmistamaan uusien laitteiden ja käyttöjärjestelmien yhteensopivuuden yrityksenne työnkulkuihin ja osaamme ehdottaa uusia tapoja parantaa ja tehostaa työtänne ja tietoturvatasoanne. Hihkaiskaa vain, niin asiantuntijamme ovat käytettävissänne!