Core Service - Blogi ja uutiset

California Streaming 2021

Kirjoittanut Markus Saviaro | 15. syyskuuta 2021 klo 5.50.42

Applen perinteinen syyskuun tilaisuus oli tänä vuonna jälleen kerran häkellyttävää grafiikkaa ja videota, näyttäviä sisääntuloja ja upeita julkistuksia tuotteista ja palveluista.

Harva alaa aktiivisesti seuraavista ihmisistä kuitenkaan tällä kertaa yllättyi suuresti tilaisuuden julkistuksista, koska jälleen tänä syksynä julkistettavia tuotteita oli ennusteltu jo ainakin puoli vuotta ja kaikki tämän syksyn tilaisuuden julkistukset oli ainakin mainittu aiemminkin. Arvailuista ja ennusteista, niiden paikkaansapitävyyksistä tai -pitämättömyyksistä huolimatta tilaisuus oli huikea esitys uusista tuotteista, ominaisuuksista ja palveluista mobiilijättiläiseltä.

 

 

iPhone 13

 

Ehkä odotetuin ja arvailluin ja myöskin kenties paikkaansa pitävin uutinen oli uuden iPhone 13 -sarjan julkistus. Applen lippulaivatuote ja ehkä tunnetuin, ostetuin ja laajimmalle levinnyt "omenalaite" sai päivityksen koko mallistoon. iPhone 13 ja iPhone 13 mini ovat luonnollisia seuraajia aiemmille iPhone 12 -malleille sekä iPhone 13 Pro ja iPhone 13 Pro Max ovat samaan tapaan luonnollisia seuraajia aiemmille Pro -malleille. Koko mallistoon julkaistiin uusia värejä, mutta ne ovat silti tunnistettavasti muotoiltuja ja selvästi iPhoneja. Uusien puhelimien prosessorit ovat aiempaa tehokaampia A15 Bionic -prosessoreja kuudella ytimellä ja 4-ytimisellä grafiikkaohjaimella ja Applelle tuttuun tapaan ne ovat kaikkien aikojen tehokkaimpia mobiiliprosessoreita iPhoneissa koskaan. Myös kamerajärjestelmät ovat uusiutuneet ja se, että Apple on ainoa toimija, joka tuottaa itse sekä prosessorin, että ohjelmiston antaa mahdollisuuden ennen kokemattomaan tehoon, käytön sujuvuuteen ja nopeuteen. Mielestäni kuvaajalle ja videokuvaajalle päivittäminen uuteen puhelimeen on melkein itsestäänselvyys uusien kamera- ja kuvausominaisuuksien vuoksi, mutta peruskäyttäjälle selviä sisäänheittouudistuksia oli tällä kertaa aika vähän tarjolla.

 

Myös Magsafe -arkkitehtuuri tuottaa koko ajan uusia lisävarusteita ja niiden avulla iPhonen käyttö ja mukana kuljettaminen on aina helpompaa ja lataaminen sujuvampaa. Mielenkiintoinen julkistettu uutuus oli MagSafe -lompakko, jonka viimeisen puhelimeen kiinniolopaikan puhelin muistaa ja pystyy siis kertomaan, että mihin laskit lompakkosi, jos se joskus ei olekaan povitaskussasi.

 

 

iPad

 

Applen kuuluisa ja iPhonesta kenties seuraavaksi tunnetuin laite koki myös päivityksen. Tänä syksynä näki päivänvalon uudistettu iPad ja ehkä vielä enemmän uudistettu iPad mini, jotka molemmat ovat selvästi tunnistettavia muotokieleltään ja ulkoasultaan uusista väreistä huolimatta. Sydämenä iPadissa on A13 Bionic -prosessori ja iPad minissä A15 Bionic -prosessori. Prosessoreiden teho taatusti riittää kaikkeen, mitä käyttäjä iPadillaan tekee. Itselleni aavistuksen mielenkiintoisempi tuote oli uusi iPad mini, jonka muotokieli seuraa aiempia iPad Pro -malleja hiukan kulmikkaammalla reunallaan ja tuella Applen Pencil 2 -versioon magneettikiinnityksineen. Myös minin Touch ID uudistui vaihtamalla paikkansa virtanappulaan poiketen iPadin näytön alalaidassa sijaitsevasta nappulasta. iPad mini sai myös 5G-tuen, joka tekee siitä liikkuvan ja aktiivisen käyttäjän isoon povitaskuun mahtuvan studion.

 

 

Apple Watch

 

Apple Watch Series 7 näki myös päivänvalon California Streaming 2021 -tilaisuudessa ja on kieltämättä häkellyttävä laite. Maailman suosituimman älykellon muotoilua on hiottu ja paranneltu. Aiemman Series 6 -kellon kanssa suurinpiirtein samankokoinen näyttö on näyttöpinnaltaan suurempi ja kaartuu aiempaa enemmän kellon muun muodon myötäisesti. Kellon uudistukset ovat kuitenkin ennustettavia Applen aiempien älykellojulkaisujen seuraajia ja julkaistut uudet ominaisuudet eivät mielestäni olleet mullistavia vaan enemmänkin luonnollista kehitystä jo ennestäänkin vaikuttavaan kokonaisuuteen. Kello tunnistaa nyt urheillessa uusia lajeja ja esimerkiksi jo maailmalla raportoidusti henkeä pelastaneisiin ominaisuuksiin on lisätty esimerkiksi pyörällä ajaessa kaatumisen tunnistus. Myös kelloon on tullut kokonainen näppäimistö viestien ja esimerkiksi kalenterimerkintöjen tekemistä varten. Näppäimistö on arvatenkin aika pieni, joten odotan mielenkiinnolla käyttökokemuksia sen hyödyntämisestä ja käyttömukavuudesta. 

 

 

Fitness+

 

Apple on ottanut maailman kuntoilun, urheilun ja kokonaishyvinvoinnin suureksi osaksi toimintaansa ja haluaa tukea käyttäjien terveyttä ja hyvinvointia. Fitness+ on julkaistu jo aiemmin ja se sisältää jumppia, joogia, venyttelyjä ja kuntoiluja lähes häkellyttävän määrän. Alkaa hengästyttää jo pelkästään sen listan lukeminen, että millä kaikilla tavoilla voi Applen palvelun kanssa itseään hikoiluttaa ja hengästyttää. Uutuutena listaan on tullut pilates, meditaatio ja lumilajien harrastajille suunnattu kauteen valmistautuminen ja näitä siis voi Fitness+ tilaajat seurata Apple Watchin, iPhonen tai AppleTV:nsa avulla. "Group Workouts", siis kimppajumppa, on tulossa myös Fitness+ palveluun ja se julkaistaan myöhemmin tänä syksynä. Silloin voi jumpata ja venyä tai meditoida 32 ystävää porukalla. Epäilemättä houkuttelevampaa on meille monille punakoitua ja hikoilla yhdessä muiden kanssa, mutta kuitenkin kotona tai vaikka autotallissa.

 

 

Vihreät arvot

 

Apple on jo monta vuotta ollu etunenässä ajamassa ja julkistamassa uusiutuvan energian käyttöä tuotannossaan ja toiminnoissaan. Myös tämän syksyn julkistuksessa Apple piti huolta yhteisestä maapallostamme ja kertoi, että uusien tuotteiden alumiini ja magneettien metallit ovat 100% kierrätettyjä. Minusta on tärkeää meidän kaikkien muistaa ja kannustaa laitteidemme valmistajia sen tosiasian muistamiseen, että maapallojamme on vain yksi eikä sillä ole takuuta tai niitä ei tehdä lisää. 

 

 

"One more thing"

 

Jo viime kesänä WWDC:ssä julkistetut uudet käyttöjärjestelmäversiot iOS 15, iPadOS 15, WatchOS 7 ja tvOS 15 nyt julkaistuihin laitteisiin ja tuettuihin aiempiin laitteisiin on ladattavissa ja päivitettävissä tämän kuun 20. päivä. Jo eilen julkaistiin jälleen tietoturvapäivitys, jonka asentaminen on ehdottomasti tärkeää ja yllytän ehdottomasti kaikkia pitämään laitteensa päivitettyinä ja sillä tavalla turvallisina nyt ja varsinkin kun uusi versio julkaistaan!

 

Jos tarvitsette apua tai lisätietoja tai mikään edellämainituissa askarruttaa, niin ottakaa ihmeessä yhteyttä, niin autamme enemmän kuin mielellämme!