Core Service - Blogi ja uutiset

Ehkä sittenkin macOS?

Kirjoittanut Markus Saviaro | 3. elokuuta 2022 klo 7.45.00

Suuri osa meistä toimialasta ja organisaatiokaaviosta riippumatta käyttää työssään tietokonetta ja puhelinta. Suuri osa meistä käyttää edellä mainittuja välineitä myös vapaa-ajallaan. Perheen, harrastusryhmien ja kavereiden kanssa hoidetaan asioita ja jutellaan ihan vastaavalla tavalla tietokoneella ja puhelimella kuten töissäkin.

Itse asiassa jo vuosia on jatkunut kehitys, jossa puhelimet ja tietokoneet ovat "kuluttajistuneet" ja takavuosien tilanne ainoastaan töissä käytössä olevista suorituskykyisistä tietokoneista ja puhelimista on jäänyt historiaan. Nykyisin kotiin hankittavat laitteet ovat usein ihan samantasoisia jos ei jopa suorituskykyisempiä ja houkuttavampiakin kuin työvälineinä olevat.

 

Apple tekee suorituskykynsä ja käytettävyytensä puolesta maailman huippuluokkaa olevia tietokoneita ja puhelimia joiden teho, akunkesto ja liitettävyys on vähintään samalla tasolla kuin useimpien työssä käyttämät tietokoneet. Sen lisäksi Applen tekemät tietokoneet ja puhelimet ovat muotoilultaan poikkeuksellisen kauniita ja sopivat sisustukseen merkittävästi paremmin kuin 90-luvun beiget tornikotelot tai 2000-luvun mustat mukana raahattavat tietokoneet. Ei ole laisinkaan yllättävää, että iPhone, iPad ja MacBook ovat erityisen suosittuja varsinkin itsensä trendikkääksi mieltävien lehtikuvissa ja maailmanlaajuisesti julkkistenkin suosiossa. Yhä useammin mieleemme saattaa nousta kysymys, että kun Applen tietokoneet ja mobiililaitteet ovat tehokkaita, helppokäyttöisiä ja kauniita sekä toimivat loistavasti yhteen, niin miksi sellaista ei voisi olla työkäytössä? Itse asiassa on kovin vähän oikeita syitä miksei Applen tietokoneita ja puhelimia voisi olla käytössä töissä melkein kenellä meistä tahansa.

 

Ohjelmistot

Pääosa töissä käyttämistämme ohjelmista ja ohjelmistoista toimii erinomaisesti myös Applen tietokoneissa. Mac -tietokoneiden yleistyminen on jo vuosien ajan pakottanut suurimmat ohjelmistovalmistajat tuomaan saataville myös macOS -käyttöjärjestelmällä toimivat versiot. Esimerkiksi Microsoftin Office -ohjelmat kuten Word, Excel, Powerpoint ja Outlook sekä Adoben Creative Cloud -ohjelmistot toimivat aivan yhtä hyvin macOS:ssä kuin Windows -ympäristössäkin.

 

Tiedostojen tallennus, jakaminen ja verkkolevyt

Tiedostojen tallennusmuodot ovat jo vuosia olleet yhteensopivia erilaisten tietokoneiden välillä ja useimmiten yhteensopivuusongelmat eivät johdu siitä kenen valmistama tietokone on vaan siitä millä ohjelmistoilla tiedostoja luodaan ja muokataan. Kun ohjelmistot ovat macOS -yhteensopivia, onnistuu niiden muokkaus ja tallentaminen Macilla yhtä hyvin kuin PC-tietokoneellakin. Työpaikkojen verkkolevyt ja niihin pääsy hallitaan Applen tietokoneilla ihan samalla tavalla kuin muillakin tietokoneilla. Liitettävyys tietoverkkoihin ja palveluihin on myös samalla tasolla kuin nykyisilläkin työkaluilla ja PC-tietokoneilla. Lisäksi pilvipalvelut ovat jatkuvasti yleistyvä tapa tallentaa ja jakaa tiedostoja ja nekin toimivat useilla eri selaimilla.

 

Tietoturva ja virukset

Organisaatioissa tietoturvalla on merkitystä ja siitä saatetaan olla huolissaan. Jatkuva uutisvirta toinen toistaan pelottavammista ja laajemmista tietovuodoista, elektronisesta sodankäynnistä ja tässä maailmanpoliittisessa tilanteessa jopa toisten valtioiden ja Venäjän suorittamasta hybridivaikuttamisesta huolestuttaa. Tietoturva onkin oikeasti aika monimutkainen asia ja sen varmistaminen sekä kotona, että varsinkin työpaikoilla on ehdottomasti tärkeä asia huolehdittavaksi ja oikein tehtäväksi. Myös Applen tietokoneita ja puhelimia käyttävien on tärkeää ymmärtää ja tiedostaa tietoturvan merkitys ja noudattaa ohjeita, vaikka Applen tietokoneet ovatkin vähemmistössä tietoturvahyökkäyksien maaleina. 

 

Hinta

Harmittavan usein yritykset ja työnantajat perustelevat tietokoneiden ja puhelimien hankintaa hinnalla. Jos kysymme mahdollisuutta saada iPhonea tai MacBook Prota työkäyttöön, niin monesti ensin se pitää perustella jollain IT-osaston hyväksymällä syyllä, kun taas "tavallisen tietokoneen" hankintaa ei tarvitse perustella vaan se vain annetaan käyttöön. Kun perustelemme tekevämme työmme mieluummin tehokkaalla, käyttäjäystävällisellä ja hyvän näköisellä Apple -tietokoneella, niin usein vastaus on "mutta kun se on niin kallis". Ennemminkin sanoisimme, että Applen tietokoneet eivät ole kalliita vaan arvokkaita ja hintansa väärti. macOS -tietokoneiden koettua kalleutta on tutkittu ja tutkimusten mukaan käyttötarkoitukseensa oikein hankittuna ja käyttöönotettuna macOS -tietokoneet saattavat olla arvokkaampia, mutta pitkässä juoksussa säästävät rahaa. Applen laitteet ovat laadukkaita, käyttäjäystävällisiä, tietoturvallisempia ja kestävät monesti pidempään käyttöä kuin PC-tietokoneet. Siksipä työnantaja hyötyy varmasti jos antaa työntekijöilleen mahdollisuuden valita ja työskennellä halutessaan Applen laitteilla. 

 

Applen laitteet työvälineenä

Applen macOS -työasemat, kannettavat ja mobiililaitteet ovat melkein poikkeuksetta yhteensopivia mihin tahansa tietokoneella tai puhelimella tehtävään työhön. Useat meistä tekevät työnsä mieluisalla laitteella paremmin ja tehokkaammin. Jos siis käytät jo kotona Applen laitteita ja olet kokenut ne hyödylliseksi vapaa-ajalla, kannattaa ehdottomasti ottaa hyöty irti niistä myös työelämässä ja ehdottaa työnantajalle mahdollisuutta käyttää Applen laitteita. Sen sijaan, että joutuisi itse perustelemaan miksi Applen laite olisi sopisi työkäyttöön, niin ehkä myös työnantajan olisi perusteltava, että miksi nykypäivänä Applen välineitä ei voisi käyttää yhtä tehokkaasti ellei tehokkaammin kuin PC-laitteita.

 

Jos aihealue koskettaa sinua ja haluat keskustella lisää Applen laitteista yrityskäytössä, otathan meihin rohkeasti yhteyttä! Lisää Applen laitteista yrityskäytössä voit lukea täältä.