Core Service - Blogi ja uutiset

iPadOS 13 & iPad Pro – miten päivittäminen vaikuttaa käyttökokemukseen

Kirjoittanut Viivi Pettersson | 7. lokakuuta 2019 klo 8.00.00

Blogisarjassamme olemme kertoneet Applen uutuuksista ja uusien käyttöjärjestelmien tuomista hyödyllisistä ominaisuuksista yrityskäytössä. Tässä kirjoituksessa avaamme ensikosketustamme iPadOS 13 -järjestelmään – miten iPadOS 13 -päivitys vaikuttaa käyttökokemukseen ja mitä ominaisuuksia päivitys tuo iPad Prohon.

 

Vaivaton moniajo ja uudet intuitiiviset eleet

 

Uudessa iPadOS -järjestelmässä on mahdollisuus vetää ja pudottaa tiedostoja sormenpäällä sekä useamman apin tai tiedoston välillä vaihtaminen ja multitaskaaminen helpottuu Slide Over- ja Split View -ominaisuuksilla. Slide Over nopeuttaa useamman eri apin välillä vaihtamista ja Split View mahdollistaa esim. useamman muistiinpanon saman aikaisen muokkaamisen. Nämä ominaisuudet tekevät iPadilla työskentelystä ja moniajosta helppoa ja tehokasta.

 

 

Tumma tila ja uudistunut Koti-valikko

 

Ulkoasullisesti huomattavimpia muutoksia ovat Dark Mode eli Tumma tila ja Koti-valikon uusi asettelu. Tumman tilan voi kytkeä päälle joko ajastettuna tai automaattisesti iltaisin sen lisäksi, että se olisi aina päällä. Tumma tila auttaa vähentämään iltahämärässä silmiin kohdistuvaa rasitusta ja Night Shift -ominaisuuden kanssa tumma tila on erittäin hyvä combo, mikäli työskentelee iltasella tai hämärässä tilassa.

 

Koti-valikko on uudistettu hyödyntämään iPad Pron suurta näyttöä ja tiiviimmän asettelun vuoksi valikkoon mahtuu enemmän appeja. Lisäksi etusivulle saa kiinnitettyä Tänään-näkymän ja hyödyllisiä widgettejä kuten Kalenterin, Sään ja Muistutukset. Nämä auttavat arkiasioiden hoitamista ja pitävät ajantasalla päivän tulevista tapahtumista.

 

 

iPad Pron yhteiskäyttö Macin ja Apple Pencilin kanssa

 

iPad Pro muuttuu yhä monipuolisemmaksi työvälineeksi Macin ja Apple Pencilin kanssa uuden iPadOS:n myötä. Macin työskentytilan laajentaminen iPad Prolla ja Apple Pencilillä tuo monia ulottuvuuksia työskentelyyn. Sidecar mahdollistaa iPad Pron käyttämisen joko Macin näytön peilaamiseen tai Macin näytön laajentamiseen ja Apple Pencilin avulla iPad muuntautuu helposti piirtoalustaksi. Voit siis muokata kuvia ja grafiikoita ja käyttää iPadiasi ja Apple Penciliäsi osoittamiseen ja klikkaamiseen aivan kuin hiirtä.

 

iPad Pron ja Apple Pencilin yhteiskäyttö on sujuvampaa ja Apple Pencilillä kirjoittaminen tuntuu entistä enemmän kuin paperille kirjoittamiselta. Lisäksi Apple Pencilin työkalupalettia on päivitetty ja siihen on lisätty uusia työkaluja, jotka tekevät Apple Pencilin käytöstä entistä monipuolisempaa. Työkalujen välillä vaihtaminen onnistuu kätevästi tuplanapauttamalla Apple Penciliä.

 

 

Tekstin muokkaus ja näppäimistö

 

Tekstin muokkaaminen iPadilla on ihanan vaivatonta; voit ladata ja asentaa omia fontteja AppStoresta ja kirjoittaa tai muokata tesktejä, joissa käytetään eri kirjaisintyylien lisäksi eri kokoja, värejä, tasauksia, tekstin sisennyksiä, ulonnuksia sekä numeroituja ja luettelomerkeillä varustettuja luetteloita.

 

Kirjoittamista iPadin omalla näppäimistöllä helpottaa kelluva näppäimistö, jonka voi siirtää iPadin näytöllä juuri siihen kohtaan kuin itse haluaa. Mikäli kirjottaminen iPadin omalla näppäimistöllä ei kuitenkaan luonnistu, voi edelleen käyttää fyysistä näppäimistöä. Fyysiselle näppäimistölle onkin mm. Safarissa uusia näppäinoikoteitä verkossa surffaamista helpottamaan.

 

Applen Smart Keyboard ja iPad Pro soveltuvat yhdessä erityisen hyvin kirjoitustyöhön ja tekstin käsittelyyn. Smart Keyboard tekee iPad Prosta kilpailukykyisen vaihtoehdon Applen kevyemmille kannettaville.

 

Desktop Safari

 

Erittäin tervetulleena uutuutena on Safarin päivitetty versio, jonka käyttökokemus muistuttaa entistä enemmän macOS:stä tuttua työpöytäversiota. Uusi Safari on nopeampi ja nettisivut näyttävät paremmilta kuin aikaisemmissa versioissa, sillä sivujen näkymä on myös ulkoasultaan lähempänä työpöytäselaimen näkymää. Safarin kautta Google Docsissa useamman dokumentin tarkastelu ja muokkaaminen saman aikaisesti on sujuvampaa ja kahden eri Google-tilin välillä vaihtaminen on helpottunut, joten koti- ja työtilien välillä vaihtaminen on nopeampaa.

 

Entä kukapa muistaisi kaikkia salasanojaan ulkoa? Salasanojen syöttämistä iCloud-avainnipusta ja 1Password-integraatiota on paranneltu ja salasanojen täyttö onnistuu turvallisesti Face ID:llä. Salasanojen automaattinen täyttö helpottaa varmasti monen arkea kotona ja työelämässä.

 

 

Kuvat -ohjelman uudet ominaisuudet

 

Uudistetulla Kuvat -välilehdellä kuvakirjastoa voi selata monin eri tavoin järjesteltynä mm. Päivät-, Kuukaudet- ja Vuodet -näkymänä.  Lisäksi Kuvat -ohjelmassa on edelleen vanhat tutut albumit ja Sinulle -välilehti, joka näyttää parhaimpia muistoja paikan, päivämäärän tai henkilön mukaan.

 

Suuren näyttönsä vuoksi iPad Pro on omiaan valokuvien selaamiseen ja muokkaamiseen. iPad Pro on myös riittävän tehokas selviytymään vaativastakin kuvankäsittelystä. iPad OS:n uudet kuvankäsittelyn ominaisuudet jättävät monet kolmannen osapuolen apit varjoonsa ja käyttöliittymä on selkeämpi kuvan- ja videonkäsittelyn kannalta. Kuvien käsittelystä tutut säädöt, suodattimet ja rajaus tukevat nyt myös videoeditointia, joten videoita voi kääntää ja niihin voi lisätä valotusta tai muita efektejä suoraan Kuvat -ohjelmassa.

 

 

iPadOS 13 muuttaa iPad Pron käyttökokemuksen

 

Ennen kaikkea iPadOS 13 on suunniteltu tekemään työskentelystä entistä helpompaa ja tehokkaampaa. iPadOS 13 on epäilemättä edistyksellisin iOS -pohjainen käyttöjärjestelmä ja tuo iPad Pron käyttökokemuksen uudelle asteelle. iPadOS 13 tekee iPad Prosta potentiaalisen työvälineen niin Macin kanssa käytettäväksi kuin yksinäänkin. Vaikka parhaimman käyttökokemuksen saakin irti uusimmasta iPad Prosta, tuo uusi järjestelmäpäivitys hyödyllisiä ominaisuuksia vanhempiinkin iPad -malleihin. Lisää ominaisuuksista ja tuetuista malleista voit lukea Applen sivuilta.

 

Toivottavasti pidät uusia ominaisuuksia yhtä hyvänä kuin mekin!
Asiantuntijamme tarjoavat mielellään tukea ja neuvoja Apple-laitteidesi ominaisuuksien hyödyntämisessä, jotta sinä voit tehdä työsi tehokkaasti ja miellyttävästi. Ole rohkeasti yhteydessä, niin keskustellaan lisää.