Core Service - Blogi ja uutiset

iPhone X, iOS 11 ja High Sierra – Apple vastaa yritysten huutoon

Kirjoittanut Sami Koljonen | 13. syyskuuta 2017 klo 6.51.00

Apple julkisti illalla 12.9. Suomen aikaa jälleen nipun uusia tuotteita, kuten iPhone X ja Apple TV 4K. Yrityskäyttäjän kannalta mielenkiintoisimmat uutuudet ovat kuitenkin pian julkaistavissa iOS- ja macOS-käyttöjärjestelmissä.

 

Ei ainoastaan kuvankäsittelyyn ja surffailuun

 

Applen laitteiden mielletään monesti soveltuvan lähinnä vain joko muusikoille ja graafisen alan ammattilaisille, tai sitten meille ihan tavallisille mattimeikäläisille. Kahden ensimmäisen kategorian tarpeet kuitataan mielikuvissa lähinnä raskaamman pään Pro-kannettavilla ja -työasemilla, muiden laitteiden soveltuessa ”korkeintaan nettisurffailuun ja viestien kirjoitteluun”.

 

iPhonesta iPadiin

 

iOS (alunperin iPhone OS) suunniteltiin ja julkaistiin 10 vuotta sitten nimenomaan älypuhelimen käyttöjärjestelmäksi. Kun iPad sitten julkaistiin kolme vuotta myöhemmin, ei käyttöliittymää katsottu tarpeelliseksi sen kummemmin muokata suuremmalle näytölle sopiva(mma)ksi, ja osittain näkymä jopa vain ”venytettiin” täyttämään isompi ruutu. Molemmat miellettiin kuluttajalaitteiksi ja niistä puuttui yritysmaailman kaipaamia ominaisuuksia, joita kilpailijoilta (mm. Blackberry) löytyi.

 

Tämä ei toki – kuten nyt tiedämme – hidastanut kummankaan laitteen menestystä, mutta yritysasiakkaiden toiveitä ne eivät täyttäneet.

 

”Miksi kukaan ostaisi enää PC:n?”

 

iPadia pidettiin alussa ”vain mobiililaitteena”, joka oli sopiva ainoastaan sisällön katsomiseen, mutta ei sen luomiseen.

 

Kun Applen toimitusjohtaja Tim Cook pari vuotta sitten brittiläisen The Telegraphin haastattelussa kysyi ”miksi kukaan ostaisi enää PC:n”, lausunnolle tyrskähdeltiin – ainakin koneitaan intohimoisesti virittelevien ja ylikellottavien hardcore-nörttien parissa.

 

Nyt näyttää siltä, että tuo oli varsin validi kysymys. iPad Pro Apple Pencilillä täydennettynä täyttää valtaosan esimerkiksi kuva-alan ammattilaisten tarpeista, ja luo samalla jopa ennen näkemättömiä ja kokemattomia käyttömahdollisuuksia.

 

Monenlaisille ammattilaisille

 

Graafikko voi iPadin ja Applen kynän yhdistelmällä hahmotella seuraavaa luonnostaan kevyellä ja helposti kuljetettavalla laitteellaan, milloin vain ja missä vain.

 

Syrjäisessä kuvauspaikassa otetut kuvat voi helposti ladata iPadiin, tehdä niihin käsin tai kynällä ainakin alustavat käsittelyt ja jatkaa sitten toimistolla siitä mihin tien päällä jäi. Toisaalta iOS-laitteiden runsas vaativaan ammattikäyttöönkin soveltuva ohjelmistotarjonta mahdollistaa myös painovalmiin materiaalin tuottamisen ilman, että toimiston ovea tai työasemaa tarvitsee edes avata.

 

iPadiin liitettävällä Smart Keyboardilla myös toimittaja tai myyntiedustaja voi helposti työstää tai viimeistellä seuraavaa artikkeliaan tai esitystään vaikkapa junassa matkalla seuraavaan kohteeseensa. Muita käyttökohteita rajoittaa vain mielikuvitus.

 

iOS 11 kaventaa eroa tietokoneeseen entisestään

 

iOS:ssa on aikasemmin pystynyt tallentamaan tiedostoja ainoastaan ohjelmien ”sisään”, ja niiden jakaminen sovellusten välillä on ollut vähintäänkin hankalaa, ellei jopa mahdotonta. iOS 11 tuo mukanaan Macin Finderia muistuttavan Files-sovelluksen, jolla tiedostoja voi tallentaa haluamansalaiseen kansiorakenteeseen, ja jakaa niitä helposti myös eri sovellusten välillä.

Uutuutena on myös Vedä ja pudota -toiminto, jolla jopa useita tiedostoja voi siirtää yhtä aikaa paikasta toiseen. Macista tuttua on myös näytön alalaidan Dock, johon voi kerätä eniten käyttämänsä ja tarvitsemansa sovellukset.

 

Jaetun ruudun toiminnolla voi puolestaan työskennellä kahdella valitsemallaan sovelluksella rinnakkain.

 

Etua on toki myös siitä, että Applen laitteet on ohelmistollisesti suunniteltu toimimaan keskenään saumattomasti yhteen, jolloin voit aloittaa tiedoston työstämisen toisella laitteella ja jatkaa toisella siitä mihin jäit, tai vaikkapa kopioida sisältöä iPadin ruudulta ja liittää sen sen jälkeen Keynote-esitykseen Macillasi.

 

Helpotusta yrityslaitteiden ylläpitoon…

 

Aikaisemmin ainoastaan suoraan Applelta tai valtuutetulta jälleenmyyjältä hankitut laitteet on ollut mahdollista liittää DEP:iin (Device Enrollment Program) ja MDM:iin (Mobile Device Management). Näiden tarkoituksena on helpottaa tietohallinto-osastoa hallitsemaan yrityksen (mobiili)laitteita.

 

Nyt DEP:iin on mahdollista liittää myös käytettyjä ja esimerkiksi lahjoituksina saatuja laitteita (koulut).

 

Ensimmäistä kertaa nyt myös Apple Watch:it ja Apple TV:t voi ”depata”.

Yllä mainittujen järjestelmien avulla yrityksen tietohallinto voi tehdä valmiita konfiguraatioita, joilla laitteisiin pakotetaan etänä (OTA, Over-the-Air) esimerkiksi tiettyjä sovelluksia, kriteerit täyttävät tietoturva-asetukset, tai kadotettu tai varastettu laite voidaan myös lukita ja/tai tyhjentää kaikesta datasta.

 

Näillä järjestelmillä voidaan myös lyhentää laitteen käyttöönoton aikaisten asetusten tekemiseen kuluva aika käytännössä nollaan, koska kaikki tarvittava sähköpostiasetuksista yrityksen käyttämiin erikoissovelluksiin saadaan ladattua laitteisiin, kaikki turhat vaiheet ohittaen ja käyttäjien tietotaitotasosta huolimatta.

 

…ja tietoturvaan

 

Vaikka VPN:n käyttö onkin oleellinen osa moderneja tietoturvaratkaisuja, voi käyttäjän itsensä määrittelemät VPN:t sotkea IT:n määrittelemät yhteydet yrityksen resursseihin. iOS 11:ssa IT-osasto voikin estää käyttäjää määrittelemästä omia asetuksia ja näin takaamaan varma ja turvallinen pääsy yrityksen verkkoon myös tien päältä.

 

Myös esimerkiksi langattoman tulostamisen mahdollistavan AirPrint-toiminnon käyttämiä portteja voidaa muuttaa tai tulostaminen voidaan estää kokonaan, TLS (Transport Layer Security) voidaan pakottaa päälle, ja salasanojen tallentamisen sallimista iCloud-avainnippuun voidaan hallinnoida.

 

High Sierraa työpöydälle

 

Applen uusin työpöytäkäyttöjärjestelmä kantaa nimeä macOS High Sierra, ja kulkee versionumerolla 10.13.

 

Näkyvien muutosten lisäksi High Sierrassa Apple on keskittynyt etenkin tietoturvan ja yrityskäyttökokemuksen parantamiseen. Uusilla ominaisuuksilla helpotetaan suurien Mac-ympäristöjen käyttöönottoa sekä hallintaa.

 

Tietoturvasta tarkka IT-osasto ottaa avosylin vastaan tuen 802.1X Ethernetille, firmware-salasanojen ja käyttäjätilien hallinnoinnille, ”vartioidulle” FileVault-salausavaimelle, sekä mahdollisuudelle asettaa rajoituksia tallettaa tiedostoja iCloudiin; kaikki tämä keskitetysti MDM:n kautta.

 

High Sierrassa yrityksen IT-osaston on myös mahdollista viivästyttää ohjelmistopäivityksiä jopa kolme kuukautta, jotta niiden yhteensopivuus saadaan testattua perinpohjaisesti ennen jakelua.

 

APFS tuo tiedostojärjestelmän 2000-luvulle

 

Applen käyttöjärjestelmissään tähän asti käyttämä HFS-tiedostojärjestelmä (Hierarchical File System) otettiin käyttöön 1985, ja oli alunperin kehitetty silloin kun disketit olivat vielä arkipäivää. Aika on kuitenkin ajanut siitä ohi, ja erilaiset vaatimukset ovat kasvaneet.

Täysin 64-bittisenä arkkitehtuurina se tukee natiivia salausta, nopeampaa metadatan käsittelyä, sekä lisää tietoturvaa. Se myös helpottaa katastrofista toipumista ja nopeuttaa tiedostojen siirtelyä ja varmuuskopiointia.

 

Käyttäjät tietoturvan heikoin lenkki

 

Vaikka IT-osasto voikin ottaa käyttöön aina vain tiukempia tietoturva-asetuksia, on tietoturvan heikoin lenkki yleensä aina yksittäiset käyttäjät. Siksi olisikin tärkeää, että Mac-ympäristöissä otettaisiin käyttöön DLP-sovellus (Data Loss Prevention). Tällaisella järjestelmällä voidaan esimerkiksi salata käyttäjien laitteiden tiedostot etänä, sekä asettaa tiettyjä tiedostotyyppejä ”mustalle listalle”.

 

Arvoketjusi digilinkki

 

Suomen johtavana Apple-tuotteisiin ja sekaympäristöihin erikoistuneena, korkeimman kumppanivaltuutuksen omaavana ICT-asiantuntijayrityksenä, tarjoamme yrityksellesi yksilöllistä ja laadukasta palvelua, joka auttaa tekemään työstäsi tehokkaampaa, turvallisempaa ja sujuvampaa. Haluatko puolueettoman näkemyksen yrityksesi parhaaksi? Onko edessäsi ehkä tietojärjestelmäuudistus? Etsitkö lisää kustannustehokkuutta? Haluatko auttaa varmistamaan sekä henkilöstösi että asiakkaidesi tyytyväisyyden? Ota yhteyttä – me välitämme.