Core Service - Blogi ja uutiset

IT-asiantuntijoiden kohtaamispaikka MacSysAdmin 2017

Kirjoittanut Pasi Pesonen | 13. marraskuuta 2017 klo 9.00.00

Kahdettatoista kertaa järjestetty MacSysAdmin on Euroopan merkittävin Apple IT-ympäristöihin suuntautuneiden järjestelmäasiantuntijoiden konferenssi. Englannissa järjestettävä MacAD.UK yltää melkein samalle tasolle, mutta Lontoon tapahtuman puolet lyhyempi kesto verottaa sisältöä. Järjestelmäkehittäjämme Hannes Juutilainen on tuttu luennoitsija molemmista tapahtumista.

 

 

MacSysAdmin kokoaa Göteborgiin IT-osaajia ympäri maailman vaihtelemaan kokemuksia, verkostoitumaan ja ennen kaikkea jakamaan uutta tietoa. Osallistumme tapahtumaan vuosittain vaihtelevalla tiimillä ja onkin ollut hauska kokea, kuinka tapahtuma on kasvanut vuosi vuodelta suuremmaksi, mutta silti tunnelma on pysynyt hyvin intiiminä ja tapahtuman yhteisöllisyyttä huokuva ilmapiiri on pysynyt muuttumattomana kaikki nämä vuodet. Tälläkin kertaa neljä konferenssipäivää oli ahdettu täyteen toinen toistaan mielenkiintoisempia puheenvuoroja, tässä yhteenvetoja muutamista.

 

Työkalut muuttuvat maailman mukana

 

Ylläpitotyökalujen aallon harjalle hypättiin tapahtuman ensimmäisen puhujan Arek Dreyer:in johdolla. Arek on tullut tunnetuksi Apple-ympäristöjen järjestelmäasiantuntijoille kirjallisuuden parista. Arek on toiminut vuosikausia Applen teknisen oppimateriaalin luottokirjailijana ja hänen kirjoittamia oppikirjoja käytetään mm. Applen sertifiointijärjestelmään kuuluvilla kursseilla, joten miehen tuotokset ovat työntekijöillemmekin hyvin tuttuja. Arek teki puheenvuorossaan katsauksen alan tämän hetken tukityökaluihin. Kaupalliset valmistajat, kuten Jamf, Parallels, VMware, Bombich, Twocanoes, ja monet muut ovat joutuneet väistymään uusien vapaan lähdekoodin työkalujen tieltä. Useita käyttöön standardisoituneita vapaan lähdekoodin työkaluja tarkasteltiin ennen virallisten työkalujen, Apple Configurator:in ja Mac Server App:in, viimeisten versioiden salaisuuksien läpikäymistä.

 

 

 

Työtyytyväisyydella tuloksiin

 

Seminaarin antoisimman kokemuspohjaisen tarinan jakoi Eric Williams IBM:ltä. Eric kertoi, kuinka IBM:n työntekijöiltä oli tullut paljon tiedusteluja saada Applen valmistama tietokone työkäyttöön, joten päätettiin aloittaa työkulttuurin muutosprojekti lähtöajatuksella “Paras työkalu työntekijälle, työntekijän mielestä”. Kun työntekijälle annetaan valintamahdollisuus työn tekemisen työkaluihin, työtyytyväisyys kohenee merkittävästi. Suuri osa työntekijöistä valitsi työkoneen Applen Macintosh-tuoteperheestä. IBM:llä havaitsivat, että Mac-käyttäjät ovat laitteisiinsa tyytyväisempiä kuin Windows-tietokoneiden käyttäjät ja tämä näkyy mm. parempana tuottavuutena. IBM:n tilastot kertovat myös, että Applen tietokoneiden kokonaiskustannus on kilpailijoita huomattavasti edullisempi pidemmän käyttöelinkaaren ja pienempien ylläpitokulujen vuoksi. Applen tuotteilla yleisen IT-käyttötuen määrä on huomattavasti vähäisempää PC-tuotteisiin verrattuna. Koska projektin tulokset olivat näin merkittäviä, IBM päätti julkaista nämä kaikkien nähtäville: IBM säästää parhaimmillaan 543 dollaria, jos käyttäjä valitsee Applen tietokoneen Windows-PC:n sijasta ja projektin merkitys työntekijöiden työtyytyväisyyteen, jota mitataan säännöllisesti, on ollut merkittävin yksittäinen asia IBM:n historian aikana. ComputerWorldin artikkeli aiheesta on luettavissa osoitteessa https://www.computerworld.com/article/3131906/apple-mac/ibm-says-macs-are-even-cheaper-to-run-than-it-thought.html

 

Erikoistuminen edellä

 

Krypted.com-blogista ja MacAdmin-podcasteista tunnettu Charles Edge työskentelee nykyään Applen tuotteiden keskitettyyn hallintaan erikoistuneessa Jamf-ohjelmistoyrityksessä. Charles kertoi mielenkiintoisia havaintoja siitä, kuinka järjestelmäasiantuntijoiden työ on muuttunut viimeisen vuosikymmenen aikana ja pyrki ennustamaan mihin suuntaan ala on kehittymässä. Vuonna 2017 järjestelmäasiantuntijan tulee hallita huomattavasti enemmän mitä kymmenen vuotta aikaisemmin. Käsite full stack admin jää historiaan ja asiantuntijat tulevat suuntautumaan vahvemmin erikoistumiseen, kuten olemmekin jo tehneet. Charles esitti myös erinomaisia huomioita järjestelmien integroinneista ja automatisoinnista, esimerkiksi HR-järjestelmien yhdistäminen hakemistopalveluihin tuo identiteetinhallinnan IT-asiantuntijoiden huolehdittavaksi ja luo aivan uudenlaisia tietosuojavaatimuksia.

 

 

 

Tekniikkaherkkua: bash, python & skriptaus

 

Vaikka graafiset käyttöliittymät ovat olleet arkipäivää jo vuosikymmeniä, IT-asiantuntijat tekevät edelleen suuren osan työstä komentoriviltä. Tästä syystä terminaalia tuijoteltiin myös suuri osa seminaarista. Mieleenpainuvimmat esitykset olivat Armin Briegel:in skriptaukseen keskittynyt setti, Sauce Labs:in Tim Sutton:in macOS-järjestelmän uudistuneen logijärjestelmän läpikäynti, Google:lla työskentelevän Edward Marczak:in syväluotaava presentaatio aiheesta ‘So, how does this work?’ sekä Duncan McCracken:in viisikymmentä vinkkiä viiteenkymmeneen minuuttiin, josta tarttui haaviin paljon dokumentoimattomia syntakseja ja python-kikkoja. Mainita pitää tietysti Technologeeks:in Jonathan Levin, jonka tuplapuheenvuorossa aiheina olivat mm. kuinka binääriappista irroitetaan koodiallekirjoitus luettavaan muotoon ja millä työkaluilla tulkitaan macOS-järjestelmän kerneliin menevää ja sieltä tulevaa dataa.

 

Hei hei HFS+

 

OWC:n Tim Standing piti erinomaisen katsauksen Applen uusien käyttöjärjestelmien tiedostojärjestelmä APFS:ään. Monet muistanevat kuinka vuonna 2006, Intel-siirtymän aikoihin, spekuloitiin Sun Microsystems:in kehittämän ZFS-tiedostojärjestelmän tulevan osaksi Applen Mac-käyttöjärjestelmää. Tim:in mukaan Apple teki oikean päätöksen hylätessään tuolloin ZFS:n, mm. koska ZFS vaatii RAM-muistilta virheenkorjaustuen (ECC) ja tämä taas vaikuttaa laitteiden suunnitteluun, ja lähti kehittämään uutta omaa tiedostojärjestelmää. APFS:n pitkä kehitystyö on vihdoin saatu päätökseen ja uusi tiedostojärjestelmä julkistettiin osana juuri ilmestyneitä käyttöjärjestelmäversioita macOS High Sierra sekä iOS 10.3. 64-bittinen, tietoturva ja luotettavuus edellä kehitetty APFS on tarkoitettu käytettäväksi SSD & Flash-tallennusmedioilla. Perinteisillä HDD-levyillä APFS aiheuttaa tiedostojen pirstaloitumisen takia liikaa kuormaa kiintolevyn mekaanisille osille ja tämä on aiheuttanut kehittäjille paljon päänvaivaa, mutta tuki mekaanisille kiintolevyille on kuitenkin luvassa tulevaisuudessa. APFS:n elinkaareksi ennustetaan kolmeakymmentä vuotta.

 

MacSysAdmin 2018: Vuoden päästä uudestaan

 

Kaiken kaikkiaan seminaari oli tänäkin vuonna kaikin puolin onnistunut tapahtuma ja oiva katsaus alan nykytilaan, tulevaisuuden työkaluihin sekä uusiutuneisiin menetelmiin. Teknisten luentojen sisältö oli äärimmäisen kiehtovaa ja yleensä keskustelu luentoaiheista jatkui myöhään iltaan. Suuri kiitos tapahtuman järjestäjille ja ensi vuonna nähdään!