Core Service - Blogi ja uutiset

macOS Monterey

Kirjoittanut Markus Saviaro | 27. lokakuuta 2021 klo 5.57.10

Maanantai-iltana julkaistiin jälleen uusi macOS -käyttöjärjestelmä, macOS Monterey. Monterey jatkaa ansiokkaasti Catalinan ja Big Surin viitoittamalla tiellä ja tuo lisää tietosuojaa ja -turvaa, sujuvuutta työnkulkuihin, näyttävyyttä median kulutukseen ja käyttäjäystävällisyyttä yhteistyöhön. 

 

Big Surin suurimmat edistyaskeleet olivat käyttäjälle kohtuullisen näkymättömiä ja tapahtuivat "konepellin alla", mutta Monterey tuo uusia tuulia käyttäjälle näkyvillä tavoilla ja monet uutuudet ja uudistukset kannattaakin peruskäyttäjän ottaa työkalupakkiin jouduttamaan arjen askareita. 

 

 

Universal Control

 

 

Kiistatta itselleni kiinnostavin ja mielenkiintoisin uudistus sekä työnkulkujen, että yksityiskäytön osalta on sisäänrakennettu mahdollisuus käyttää samoja ohjaimia monen eri laitteen käyttämiseen. Eli kun työpöydällä on esimerkiksi iMac, iPad ja MacBook Pro -kannattava, niin nämä kaikki saadaan keskustelemaan keskenään ja kaikkien näyttöjä voi hyödyntää työskentelyyn. Voi esimerkiksi vaihtaa iPadista urheilustreamauksen kanavaa ja iMacin työpöydältä kopioida kannettavalle tiedostoja sekä sujuvasti siirtää hiiren takaisin kannettavan näytölle ja jatkaa Slack-keskustelua kannettavan näytöllä. Harmillisesti Universal Control ei ole julkaisussa vielä mukana, mutta se seurannee piakkoin mukaan pienemmässä päivityksessä.

 

 

Share- ja AirPlay 

 

 

Monterey tuo mukanaan merkittäviä uudistuksia näytön- ja medianjakamiseen. Nyt on mahdollista jakaa näyttöä tai "AirPlayttää" macOS -tietokoneelta toiseen macOS -tietokoneeseen. Tämä tarkoittaa siis sitä, että esimerkiksi isompaa iMac -tietokonetta voi sujuvasti käyttää toisena näyttönä kannettavalle MacBook Prolle ilman mitään lisätarvikkeita tai kolmannen osapuolen sovelluksia! macOS Monterey voi siis toimia AirPlay -kohteena AppleTV:n tavoin. SharePlay on uusi ominaisuus, joka mahdollistaa näytön, applikaation, videon tai vaikka Apple Music soittolistan jakamisen FaceTime puhelussa. Voimme siis kuunnella kaikkien kesken synkronoitua musiikkia tai katsoa videota yhdessä kaikki samassa FaceTime -puhelussa. Huomioidaan myös, että nykyisin on mahdollista liittyä FaceTime -puheluun selaimella miltä tahansa tietokoneelta tai vaikka Android -puhelimesta kun FaceTimeen julkaistiin mahdollisuus selainkäyttöön.

 

 

Notes

 

 

macOS:n muistiinpano- ja kevyt tekstinkäsittelyapplikaatio sai myös hellyyttä. Notesiin kuuluu nyt myös pikamuistiinpanot, Quick Notes, joiden käyttö helpottaa ja sujuvoittaa muistiinpanojen tekemistä selaimessa, sähköpostissa tai vaikka Teams -palaverissa käsillä olevasta aiheista. Hiiren eleellä saadaan esiin kokonaista sovellusta pienempi muistiinpanoikkuna, johon muistiinpanojen tekeminen tai kopioiminen on tavattoman nopeaa ja helppoa. Uudistunut Notes tukee myös tageja, mikä helpottaa merkittävästi jonkin aiheen muistiinpanojen löytymistä satojen tekstinpätkien tai konfiguraatiomuistiinpanojen joukosta tai kauppalistoista Bauhausiin tai Prismaan. Niiden käyttö on erinomaisen helppoa, tarvitsee vain muistaa käyttää avainsanoissa #risuaitaa. Lisäksi Notes muistaa jo aiemmin käyttämäsi tagit ja pääset valitsemaan haluamasi pudotusvalikosta.

 

 

Tietosuoja ja tietoturva

 

Applen laitteet ja käyttöjärjestelmät ovat tunnetusti jo lähtökohtaisesti tietoturvallisia. Apple panostaa valtavan määrän tuotekehitystä, aikaa ja rahaa tietoturvan ja tietosuojan varmistamiseksi ja tietovahinkojen välttämiseksi. Myös Monterey jatkaa samalla loistavalla linjalla ja tuo merkittäviä lisäkyvykkyyksiä käyttäjän saataville. Lienee turha listata tai luetella kaikkia tietoturvan ja -suojan uudistuksia Montereyssä, mutta mainittakoon muutama käyttäjälle näkyvä mahdollisuus:


- Mail Privacy Protection, sähköpostin yksityisuuden suoja, joka kykenee piilottamaan sähköpostin saajan IP-osoitteen ja blokkaamaan mahdolliset pikselin kokoisen seurantaelementit sähköposteista

- Tallennusindikaattori näytön yläkulmassa, joka kertoo jos joku applikaatio käyttää ja mahdollisesti tallentaa ääntä mikrofonin kautta

- iCloud+, joka pystyy piilottamaan sähköpostiosoitteesi lähettäessäsi sähköpostia ja kaikki internetselailusi voidaan kuljettaa iCloudin välityspalvelimien kautta, jolloin selaamasi sivut eivät pysty saamaan selville tietokoneesi tietoja kuten IP-osoitetta tai sijaintia

 

 

Nämä ovat vain pieni osa uudistuksista

 

Monterey tuo suuren tukun uudistuksia ja uusia ominaisuuksia ja kehoitamme tietysti ennenkaikkea asentamaan päivityksen ja tutustumaan kaikkiin uusiin mahdollisuuksiin. Monterey optimoi työnkulkuja ja auttaa sinua olemaan vielä lähempänä läheisiäsi verkon välityksellä, vaikka pandemia ennen pitkää hellittääkin otettaan ja tapaamiset kasvokkain ovat jälleen mahdollisia. Yhtenä tärppinä nostan vielä esille jo kauan odotetun uudistuksen ja ominaisuuden. Nyt on viimein mahdollista tehdä järjestelmän palautus lähtötilaan ilman uudelleen asennusta! Mobiililaitteista kaikille tutuksi tullut "Erase all content and settings" on nyt myös macOS -tietokoneissa! Erityisesti meille, jotka päivittäin Apple -tietokoneiden kanssa askartelemme, on uudistus ehdottomasti tervetullut ja säästää valtavan määrän aikaa ja kun tietokone vaihtaa käyttäjäänsä.

 

Jos ja kun mietit miksi päivittäisit, miten päivittäisit ja miten saisit uusista ominaisuuksista ja sovelluksista kaiken hyödyn irti, me autamme mielellämme! Olemme aina yhtä lähellä kuin lähin puhelin tai muu tietoväline, joten otathan yhteyttä jos jokin asia askarruttaa!