Vuoden ensimmäinen Applen tapahtuma, Peek Performance, järjestettiin eilen. Kuten ennen jokaista Applen julkistustapahtumaa, tälläkin kertaa monen kuukauden ajan on internetin asiantuntijat arvelleet mitä tapahtumassa julkaistaisiin. Siitä huolimatta Applen tapahtuma oli jälleen näyttävä, kiinnostava ja innostava!
Sisäisellä keskustelukanavallamme yhdessä kollegoiden kanssa tilaisuutta seuratessamme kanava täyttyi innostuneista huudahduksista. Monet julkistuksista olivatkin em. arvailujen joukossa, mutta kuten aina, niin myös tällä kertaa joukkoon mahtui yllätyksiä.
iPhone
Eilen iPhone oli esillä tapahtumassa ja Applen myydyimmän, tunnetuimman ja rakastetuimman tuotteen maailmaan julkistettiin uutuuksia.
Jo viime vuonna julkistetut iPhone 13 ja iPhone 13 Pro saivat uuden vihreän värin, jota ainakin henkilökohtaisesti kaipasin viime vuoden iPhone -julkistuksessa. iPhone 13:n uusi väri on ehkä hiukan koruttomammin vihreä (Green), mutta iPhone 13 Pro:n uusi väri on "Alpine Green" ja ainakin omaan silmääni erittäin miellyttävä vihreän sävy.
Uudistuksen koki myös iPhonen "jokamiesmalli", iPhone SE. Itselleni tässä ei ollut juuri huikeita yllätyksiä tai wow-hetkiä, mutta ehdottomasti upea uusi puhelin silloin kuin huippusuorituskyky tai kaikista uusimmat tekniset näyttävyydet eivät ole keskiössä vaan varmatoimisuus, hinta, iPhone-infrastruktuuri ja Applen palvelut ovat prioriteetti. 5G-yhteys, Deed Fusion -kuvaus ja tuttu iPhonen muotoilu ei jätä kylmäksi ketään budjettitietoista iPhonen tarvitsijaa.
iPad Air
Jo hiukan odotettu iPadin uusi versio näki myös päivänvalon ja sen ominaisuudet ei jätä kaipaamaan juuri mitään. Suorituskyky on ehdottomasti riittävä, kuten Rolls Roycenkin tehoa markkinoidaan ja uuden iPad Airin sisuksissa tehon tuotosta vastaa Apple Silicon -prosessoreista M1-voimanpesä, joka on jo todistanut kykynsä lukuisissa suorituskykymittauksissa sekä MacBookeissa, Mac Minissä, että iPad Prossa. Mielenkiintoiseksi tämän iPad Air päivityksen tekee se, että se on varsin edullinen suorituskykyynsä ja liitettävyytensä osalta. Apple vertasi uuden iPad Airin suorituskykyä samanhintaiseen PC-tietokoneeseen, mikä kyllä antaa ymmärtää iPad Airin olevan myös lisätarvikkeiden osalta "perusläppärin" korvaaja. Eikä se kauhean kaukainen ajatus ole, jos ajatellaan mitä perusläppärillä yleensä tehdään.
M1 Ultra
Apple Silicon kasvaa, kehittyy ja tuottaa ihan älyttömän määrän laskentatehoa! Laskentatehon numerologiassa saattaa olla hankala käsittää millaisesta asiasta on kysymys ja Applella on aika vähän vaihtoehtoja prosessorin suorituskyvyn kuvaamiseen, joten täytyy vain verrata aiempiin tai verrokkeihin muilta valmistajilta. Apple Silicon, joka alkoi M1-prosessorista ja jatkui M1 Pro ja M1 Max -päivityksillä, sai uljaan pienydinvoimalaitokseksi kuvaamani SoC -suorittimen, jossa hyödynnettiin M1 Max -prosessorin tähän asti piilossa ollutta ominaisuutta "UltraFusion". Sen avulla voidaan liittää kaksi M1 Max prosessoria yhteen käytännössä kaksinkertaistaen suorituskyvyn kaksinkertaistamatta sähkönkulutusta ja lämmöntuottoa. Siis 2 x M1 Max = M1 Ultra ja tehoa sen mukaisesti.
Mac Studio
Jo muutaman kuukauden uumoiltu uusi pöytäkone-sarjaan kuuluva laite esiteltiin maailmalle. Tämän laitteen kuvailu on aavistuksen hankalaa, koska verrokkilaitteita kuvaaviin esimerkkeihin ei oikeastaan ole olemassakaan!
Karkeasti katsoen, Mac Studio vaikuttaa kahdelta Mac Miniltä päällekkäin. Liitännät ovat aika normaalit tuollaiselle minikokoiselle pöytäkoneelle ThunderBolt -portteineen, HDMI-liitäntöineen ja 10GB -verkkoliityntöineen sekä ulkoasu on ehdottomasti kaunis ja huoliteltu. Epäilemättä Apple on totutusti minimoinut virrankulutuksen ja lämmöntuoton kotelon sisällä ja tuuletusaukot kotelon alapuolella toimittavat tehtäväänsä erinomaisesti.
Tämä tietokone on ensimmäinen, johon voidaan laittaa aiemmin jo mainittu M1 Ultra -prosessori. Tuo käsittämättömän suorituskyvyn ihmesiru (2 x M1 Max) pitää huolen siitä, että Mac Studio suorituskyvyllään juoksee ympyrää melkein minkä tahansa pöytäkoneen ympärillä ja jonglöörää samalla seitsemällä pallolla. Ehdottomasti mielenkiintoiseksi tilanteen tekee kuitenkin Applen sanat, joissa todettiin "This isn't the Apple Silicon -based Mac Pro some creatives want. That's for another day." Ja sehän melkein millä silmillä tahansa luettuna tarkoittaa jotain vielä häkellyttävämpää olevan tulossa.
Siihen asti tämä Mac Studio lunastaa aivan taatusti kaikki odotukset ja liitettynä erinomaisiin näyttöihin renderöi kenen tahansa ammattilaisen tuotokset ällistyttävällä nopeudella.
Studio Display
Kun tuli puheeksi näytöt, niin Apple julkaisi jo aika kauankin odotetun uuden työpöydälle asettuvan näytön kaveriksi mille tahansa pöytäkoneelle mutta arvatenkin ja asiaankuuluvasti kelvolliseksi kaveriksi Mac Studiolle. Lightning Display on saanut upean korvaajan ja sekä ulkomuodoltaan, että ominaisuuksiltaan ensiluokkaisen näytön!
5K -näyttöpaneeli ja upea kehys pitää reunoillaan äänentoistojärjestelmän ja 12MP:n kameran erinomaisilla ominaisuuksilla esimerkiksi videoneuvotteluihin. Ehdottomasti mielenkiintoinen yksityiskohta on näytön sisällä asuva A13-suoritin (jo aiemmin iPhonesta tuttu), joka pitää huolen videoneuvottelujen kuvanhallinnasta ja äänentoiston suorituskyvystä. Näyttö tukee Dolby Atmos Spatial Audiota ja Center Stagea, joka kohdistaa kameran kasvoihisi kun olet videoneuvottelussa. Jää nähtäväksi, että mitä lisäominaisuuksia näyttö saa esimerkiksi tulevissa päivityksissä.
Tämä julkaisutilaisuus ei jättänyt ketään meistä kylmäksi, upeita tuotteita on tullut lisää tuottamaan tehoa työnkulkuihin ja aiheuttamaan kateutta naapurikonttorissa. Olethan rohkeasti meihin yhteydessä, mikäli julkistukset aiheuttavat kysymyksiä tai koette, että olisi aika päivittää laitteistoanne! Autamme mielellämme!