Core Service - Blogi ja uutiset

Päivittämisen sietämätön keveys

Kirjoittanut Markus Saviaro | 20. elokuuta 2021 klo 10.18.09

Tietokoneen tai puhelimen päivittäminen on kaikkien tunnistama asia ja se kai useimmiten ymmärretään välttämättömäksi. Mutta mistä siinä oikein on kysymys? 

 

Tietokoneessa ja puhelimessa on varsinaisten komponenttien lisäksi käyttöjärjestelmä, ohjelmistoja ja ohjelmia jotka on siihen tulleet ja asennettu joko laitevalmistajalta tai kolmannen osapuolen tekemänä ja käyttäjän tai ylläpitäjän asentamana. Nuo "softat" tai "käyttikset" ovat sellaisia kuin ne julkaisussa tai asennushetkellä ovat olleet niiden tekijän mielestä sen hetken parhaita. Laitevalmistajat ja ohjelmistojen tuottajat eivät kuitenkaan lopeta työtään julkaisuhetkeen vaan jatkavat käyttöjärjestelmän ja tuottamiensa ohjelmistojen kehittämistä korjatakseen vikoja, parantaakseen suorituskykyä, lisätäkseen ominaisuuksia ja parantaakseen tietoturvaa. Jos johtalta kysytään halutaanko em. parannuksia niin lähes poikkeuksetta vastaus on myönteinen. Miksi sitten käyttöjärjestelmät ja ohjelmistot eivät ole ajan tasalla?

 

Tähän kysymykseen viittaakin otsikon löyhä sidos Milan Kunderan 80-luvun kirjaan, jossa kerran tehty tai tapahtunut on oikeastaan merkityksetöntä tässä hetkessä ja merkitsevä asia ei oikeastaan ole se, että millainen laite, ohjelmisto tai käyttöjärjestelmä oli ostohetkellä vaan se, että mikä sen tila on nyt. Ohjelmistoihin ja käyttöjärjestelmiin julkaistaan päivityksiä erittäin hyvistä syistä ja niiden päivittäminen on tärkeää sekä käyttämisen että tietoturvallisuuden vuoksi. Ongelmaton ja sujuva käyttäminen ja järjestelmiin ja ohjelmistoihin suunniteltu tehokkuus ja turvallisuus on parhaiten käytössä kun ne päivitetään viimeisimpiin versioihin niin nopeasti kuin mahdollista.

 

macOS, Windows, iOS ja esimerkiksi MS Office päivittyvät jatkuvasti ja niiden viimeisin versio on aina tehokkain ja turvallisin. Niissä on myös keskinäisiä riippuvuuksia ja kun käyttöjärjestelmä päivittyessään tuo uusia ominaisuuksia ja joskus poistaa vanhentuneita asioita tai paikkaa tietoturva-aukkoja niin myös tuottavuusohjelmat kuten vaikka MS Office päivittyvät hyödyntämään uusia ominaisuuksia ja mahdollisesti myös poistavat riippuvuuksia vanhentuneista käyttöjärjestelmän ominaisuuksista. Esimerkiksi Microsoft kertoo MS Office- ja M365-tuotteiden olevan tuettuja ja yhteensopivia kolmen viimeisimmän macOS-version kanssa. Vuosittain ja siis ennusteiden mukaan ihan kohta tänä syksynä jokin macOS-versio tippuu pois Microsoftin tuen piiristä noiden tuottavuusohjelmistojen osalta. Toisin sanoen marraskuussa julkaistava MS Office 16.55 poistaa tuen macOS Mojavelle ja sen jälkeen käyttöjärjestelmän pitää olla vähintään macOS Catalina, jotta laajasti käytössä oleva MS Office pysyy ajan tasalla.

 

Joskus uusiin versioihin päivittäminen aiheuttaa hankaluuksia vanhentuvien ohjelmistojen ja palveluiden osalta ja monissa yrityksessä työnkuluissa on riippuvuuksia jopa vuosikymmeniä vanhoihin palveluihin ja palvelimiin ja oman osansa päivittämisen sietämättömästä keveydestä tuo ohjelmistovalmistajien tavat lisensoida ja hinnoitella tuotteensa. Esimerkiksi MacOS-käyttöjärjestelmän päivittäminen on poikkeuksetta ilmaista mutta uutta käyttöjärjestelmää tukeva ja hyödyntävä tuottavuusohjelmisto tai välttämätön palvelin maksaakin enemmän kuin vanhassa käyttöjärjestelmässä vielä toiminut ohjelmistoversio. Silloin käyttöjärjestelmän "ilmainen" päivittäminen tuokin kustannuksia ohjelmistojen päivittämisessä. Pahimmillaan jotain työnkululle välttämätöntä ohjelmistoa ei enää edes kehitetä, jolloin työnkulku on lukittu vanhaan versioon ja sitä kautta myös vanhentuneeseen käyttöjärjestelmäversioon. Siinä tilanteessa on ehdottomasti jo kiire etsiä korvaava tuote tai ohjelmisto joka tukee ja hyödyntää uusimpia versioita käyttöjärjestelmästä.

 

Valitettavasti päivitettävyys ei usein kuulu päättäviin tekijöihin kun suunnitellaan laitteiden tai ohjelmistojen hankintaa ja se johtaa edellämainitun kaltaisiin umpikujiin ja tietoturvattomuuteen kun vanhoja järjestelmiä ja versioita on "väkisin" pidettävä tuotantokäytössä. Nyt, juuri nyt, on erinomainen aika kartoittaa käytössä olevat ohjelmistot ja niiden versiot ja riippuvuudet käyttöjärjestelmäversioihin. Me voimme auttaa tuossa työssä ja myös sitä kautta varmistamme tehokkuuden, yhteensopivuuden ja tietoturvallisuuden tietojärjestelmissä ja ohjelmistoissa. Ottakaa yhteyttä ja asiantuntijamme auttavat päivityspolun löytymisessä ja päivittämisen sietämättömän keveyden muuttamisessa siedettäväksi.