Core Service - Blogi ja uutiset

Testissä AirPods Pro

Kirjoittanut Sami Koljonen | 5. marraskuuta 2019 klo 9.00.00

Kauneus on kuuntelijan korvassa

 

Korvissani on ilmeisesti sen verran perustavaa laatua oleva valuvika, että tähän mennessä mitkään in-ear-kuulokkeet eivät ole pysyneet korvissani. Itselleni pahimpia ovat olleet juuri Applen “one-size-fits-all” Ear/AirPodit. Kaikki tähän asti kokeilemani nappikuulokkeet ovat pysyneet paikoillaan ilman korjausliikkeitä ulos pullahtamatta korkeintaan noin kymmenisen sekuntia. Mikäli siis pysyttelen sen kymmenen sekuntia hievahtamatta paikallani, enkä hengitä.

 

Olen käyttänyt nyt viimeisimmät ~8 vuotta semiaktiivisesti itselleni sopivien nappien kartoittamiseen ja testaamiseen. Myöskään automaagisesti lämmön avulla käyttäjänsä korvan mukaan yksilöllisesti muovautuvat Revols-kuulokkeet (www.revols.com) eivät tuoneet itselleni ratkaisua.

 

Päivittämällä paranee

 

Sitten tulivat nämä Apple AirPods Pro:t. Olen hassannut vuosien varrella jo satoja ja taas satoja euroja sopivien luurien etsimiseen ja aina joutunut pettymään, varsinkin juuri Applen kuulokkeisiin, joten kynnys pulittaa melkein 300 € tuotteesta joista kukaan ei tiennyt vielä mitään ja joita kukaan ei ole vielä kokeillut, tuntui melkoiselta uhkapeliltä. Mutta voi pojat että riskinotto kannatti!

 

Jo pelkästään tunne vihdoinkin korvassa pysyvistä kuulokkeista (tai oikeastaan tietoisuus korvassa pysyvistä kuulokkeista, koska näiden ei tunne olevan korvassa) oli silkkaa hunajaa, mutta sitten kun ne vielä KUULOSTAVATKIN hyvältä, olin täysin myyty jo ensimmäisessä 30 sekunnissa!

 

Aktiivinen taustamelun vaimennus

 

Noudettuani paketin lähimarketin tuulikaapin pakettiautomaatista, piti napit saada korvaan tietysti jo siinä parkkipaikalla, ja auto olikin oiva ympäristö testailla myös aktiivisen taustamelun vaimennuksen (ANC = Active Noise Cancellation) toimintaa. ANC:n päälle kytkeminen ensimmäistä kertaa juuri autossa on hämmentävä kokemus. Tuttu bensaturbo muuttuu napin painalluksella sukkasillaan lipuvaksi Teslaksi! Kun kaikki normaalit autoilun äänet loistavat poissaolollaan, herkistyy tuntopalaute aivan uudelle tasolle. En toki suosittele ketään ajelemaan nappikuulokkeet päässä ja varsinkaan melunvaimennustoiminto päällä, mutta demona kokemus oli vaikuttava.

 

Toiminnon saa päälle pitkällä painalluksella kumman tahansa kuulokkeen varressa olevasta namikasta. Toimintoa voi muokata puhelimen Bluetooth-asetuksissa, ja toisen puolen nappulaan voi määritellä Sirin.

 

Toimintatiloja on kolme, joista asetuksiin koskematta kuulokkeiden nappuloilla on oletuksena käytettävissä Noice Cancellation ja Transparency. Näistä ensimmäinen poistaa ympäröivää melua ja hälyä erittäin kiitettävästi ja jälkimmäinen mahdollistaa esimerkiksi kaupan kassalla asioimisen ilman että musiikkia pitää keskeyttää ja/tai kuulokkeita ottaa pois korvista. Kolmas tilavaihtoehto on kokonaan poiskytketty taustamelun vaimennus, jolloin myös akut kestävät hieman pidempään.

 

Omissa kokeiluissani esimerkiksi ruuhkabussissa istuessaan voi silmät sulkemalla helposti kuvitella matkaavansa herroiksi ilmajousitetun limusiinin takapenkillä, avokonttori muuttuu napin painalluksella kirjastoakin hiljaisemmaksi ja siivouspäivä pölynimurin varressa muuttuu sekin noin 80 % hiljaisemmaksi. Mikäli kuulokkeista soittaa pelkän aktiivisen melun vaimennuksen lisäksi vielä lempimusiikkiaan, ei “läpi” kuulu sitäkään vähää ja illuusio suosikkiartistin yksityiskeikasta on täydellinen!

 

Vakuuttava basso

 

Koska taustani niin harrastusmielessä kuin ammatillisestikin on vahvasti niin koti- kuin varsinkin autohifissä, jossa auton erittäin haastavan kuunteluympäristön ja matalataajuisen taustahuminan ja rengasmelun vuoksi suuret bassokaiuttimet ovat ehdoton vaatimus, en aluksi ollut kovinkaan vaikuttunut AirPods Pro:iden tuottamista bassotaajuuksista.

 

Onneksi ensivaikutelmani osoittautuivat kuitenkin vääriksi ja pian tuttuja, tuhansia ja taas tuhansia kertoja kuunneltuja testiraitoja kuunnellessani löysin varsin tutuista kipaleista jopa jippoja joita en ollut koskaan aikaisemmin huomannut enkä kuullut! Ei nämä matalimpien taajuuksien toistoltaan vieläkään aivan “maanjäristysosastoa” ole, mutta nappikuulokkeiksi kyllä varsin vakuuttava bassotoisto.

 

Lisäksi olin subjektiivisesti huomaavinani, että taustameluvaimennuksen päälle kytkeminen tukevoittaa vielä hieman matalien taajuuksien toistoa. Soundia voi muokata oman maun mukaiseksi myös puhelimen asetuksista (Settings > Music > EQ).

 

Strategiset mitat

 

Aikaisempiin AirPodeihini (1st gen) verrattuna Pro:iden säilytyskotelo on kasvanut noin puoli senttiä. Muuten mitat ovat samat, mutta aikaisemmin kotelo oli kapeampi ja korkeampi, ja nyt matalampi ja leveämpi. Lisäksi latauksen merkkivalo on siirretty avattavan kannen alta kotelon etupuolelle. Koteloa ja kuulokkeita voi edelleen ladata perinteisen Lightning-liitännän kautta, mutta myös langaton lataus toimii moitteitta.

 

Itse kuulokkeiden muotoilu sen sijaan on muuttunut aika lailla. 1st ja 2nd gen -AirPodeissa varsi ja varsinainen kuulokeosa olivat toisiinsa nähden noin 90° kulmassa, kun taas AirPods Pro:issa tuo kulma on arviolta ~70°, joka tarkoittaa sitä, että korvissa ollessaan kuulokkeiden varret törröttävät hieman enemmän “menosuuntaan”. Varret ovat myös noin puolta lyhyemmät.

 

Lisäksi kuulokkeen kärkeen on muotoiltu paikka vaihdettavalle silikonitötterölle, joka osaltaan edesauttaa kuulokkeen passiivisessa taustamelun vaimennuksessa tiivistäen kuulokkeen kunnolla korvakäytävän suulle. Myyntipakkauksessa tulee mukana kolmet erikokoiset sovittimet ja kuulokkeiden parituksen jälkeen puhelimessa on käytettävissä “asennusvelho” joka auttaa oikean kokoisten sovitteiden valinnassa vertailemalla kuulokkeiden ulko- ja korvakäytävän sisäpuolella olevien mikrofonien signaalia päätellessään kuinka hyvin valitut sovitteet tiivistyvät korvakäytävään.

 

Ensimmäisen ja toisen sukupolven AirPodeista poiketen varren hipaisukytkin on vaihdettu Haptic Touch -“nappulaan”, jolla voidaan kutsua Siriä, aloittaa ja pysäyttää toisto, siirtyä seuraavaan tai edelliseen kappaleeseen, vaihtaa melunvaimennustilaa ja luonnollisesti tietenkin myös vastata puheluun ja lopettaa se.

 

Summa summarum

 

Mitä tästä kaikesta sitten loppujen lopuksi jää käteen? Tai korvaan. Jo pelkästään AirPod Pro:iden ”villasukkamainen” istuvuus oli kahdeksan vuoden hakuammunnan jälkeen hankinnan ja hinnan arvoinen, mutta myös äänenlaatu miellyttää omia ”kultakorviani”. Myös häkellyttävän hyvin toimiva aktiivinen taustamelun vaimennus on suorastaan orgastinen ja tajunnanräjäyttävä kokemus.

 

Kokonaisuutena arvioiden kyseessä ovat parhaat ikinä koke(ile)mani nappikuulokkeet, joita uskaltaa kyllä lämpimästi suositella niin musiikista nauttimiseen kuin meluisaan toimistoympäristöönkin!

 

Oletko harkinnut AirPods Pro -kuulokkeiden tai muiden Apple-laitteiden hankintaa? Ota meihin rohkeasti yhteyttä!