Core Service - Blogi ja uutiset

WWDC20

Kirjoittanut Markus Saviaro | 23. kesäkuuta 2020 klo 12.38.57

Eilen 22.6. avattiin ensimmäinen pelkästään etäyhteyksillä järjestettävä ja kaikille nähtävissä oleva World Wide Developers Conference.

 

WWDC on Applen, tuon kuluttaja- ja yritystietotekniikan jättiläisen suurin vuosittainen tapahtuma, jossa miljoonat tuotekehittäjät kokoontuvat kuuntelemaan, oppimaan ja jakamaan tietoa Applen maailmasta kehittäjän näkökulmasta. WWDC on myös tunnetusti ja odotetusti tapahtuma jossa Apple jakaa kehittäjille ja muille kiinnostuneille tietoa uudistuksista ja uusien käyttöjärjestelmäversioiden ominaisuuksista, mahdollistaakseen valmistautumisen tulevaan.

Tapahtuma alkaa aina suurimmalla ja seuratuimmalla Keynote-esityksellä, jossa Tim Cook, Applen toimitusjohtaja, esikuntineen kertoo suurimmat uutiset ja julkistukset.

Perinteisesti kaikki kynnelle kykenevät Applen maailmasta kiinnostuneet ovat rientäneet katsomaan esitystä sankoin joukoin ja eilen se olikin helpompaa kuin koskaan aikaisemmin, sillä tänä vuonna avauspuhe ja koko tapahtuma ovat ensimmäistä kertaa osallistuttavissa ja seurattavissa ainoastaan on-line.

 

WWDC jatkuu sadoilla pienemmille joukoille suunnatuilla esityksillä ja demonstraatioilla, mutta tärkeimmät ja suurimmat uudistukset ovat esillä aina ensimmäisessä Keynotessa.

Harmillisesti nuo julkistettavat asiat ja uudistukset käyttöjärjestelmissä ja palveluissa ovat luonteeltaan monesti enemmän tai vähemmän kehittäjille suunnattuja, eikä “tavantallaaja” niistä useimmiten kovin suuresti irti saa. 

 

macOS

 

Suurin uutinen mielestäni oli jo kauan odotettu julkistus siitä, että macOS tulee tulevaisuudessa toimimaan Applen omilla prosessoreilla ja sitä kautta merkittävällä tavalla lähentymään kaikkien tuntemaa ja rakastamaa iPhonessa käytössä olevaa iOS-käyttöjärjestelmää ja vastaavaa iPadin käyttöjärjestelmää, iPadOSia.

Tämä tarkoittaa kansankielellä sitä, että jo tämän vuoden aikana julkistettavissa Mac-tietokoneissa voi käyttää samoja, monille jo iPhonesta ja iPadista tuttuja applikaatioita ja palveluita.

 

Samalla myös sovellusten kehittäjille luvattiin valmiita työkaluja tuottaa sovelluksia, jotka toimivat kaikissa Apple-laitteissa. Tämä mahdollistaa aika hurjia asioita mobiililaitteiden ja tietokoneiden maailmojen lähentyessä entisestään.

Tietokoneen käyttämisen helppous, mukavuus ja käyttäjälähtöisyys on ottamassa suuren harppauksen perinteisestä nörttitouhusta kohti tilannetta, jossa osatessaan käyttää puhelinta, osaa käyttää myös tietokonetta.

 

iOS ja iPadOS

 

Myös puhelin ja pädi saivat odotettuja uutuuksia helppokäyttöisyyden ja turvallisuuden saralla. Mukana oli myös mielenkiintoinen julkistus liittyen liikenteeseen ja ajoneuvoihin.

Näkyvin ja henkilökohtaisesti tervetullein uudistus on sovellusten ryhmittely kotinäkymässä. Kaikille jotka ovat iPhonea käyttäneet, on tuttu kismitys ollut sovelluksen oleminen “hukassa” ja sen etsiminen useilta kotinäkymään kertyneiltä sivuilta. Tulevaisuudessa tuohon kotinäkymään lisätään viimeinen sivu, jossa kaikki sovellukset on älykkäästi järjestettynä “kansioihin”, joista on sitten helppo valita haluttu, jolloin kotinäkymän sivuja voi merkittävästi vähentää. Ja mikäli sivuja ei halua kokonaan poistaa, niitä voi jatkossa myös piilottaa näkyvistä.

 

Toinen itselleni erityisen tervetullut uudistus on se, että nykyisin saapuva puhelu tai kokouskutsu keskeyttää kaiken muun, peittäen koko näytön ja kaiken mitä olin tekemässä. Tulevaisuudessa saapuva puhelu on “notifikaattimaisempi” ja näkyy ja hälyttää vain ruudun ylälaidassa eikä omi koko näkymää. Tiedän puhelun saapuessa ja loppuessa mitä olin tekemässä ja pystyn välittömästi jatkamaan työtäni.

 

Luonnollisesti monet muutkin sovellukset ja palvelut päivittyvät käyttäjäystävällisyyteen ja turvallisuuteen liittyvissä asioissa. Esimerkkinä mainittakoon uudistukset viestisovelluksessa.

iOS 14:ssä voi asettaa pysyvästi viestisovelluksen ylälaitaan usein käytössä olevia keskusteluja ja ryhmäviesteissä näyttää viestejä ryhmiteltynä sähköpostista tutulla tavalla ketjuiksi.

 

Mielenkiintoinen lisäjulkistus oli iPhonen ja Apple Watchin käyttäminen auton avaimena, sekä tuon “autonavainoikeuden” lainaaminen myös toiselle iPhone-käyttäjälle, esimerkiksi autoa huoltoon jättäessä. BMW julkaisee ensimmäisen toimintoa tukevan auton Amerikassa noin kuukauden päästä, ja Ford seurannee omilla malleillaan pian perässä.

 

WatchOS

 

Applen älykello on jatkuvasti saavuttanut lisää uskollisia käyttäjiä, sillä sen ominaisuudet ovat vertaansa vailla älykellojen maailmassa. Esimerkkinä mainittakoon normaalin sykkeen lisäksi myös EKG-mittaus, käyttäjän kaatumisen tunnistus ja siitä seuraava automaattinen hätänumeroon soittaminen, sekä erityisen kattava liikunnan ja kehon toiminnan seuranta.

Tämän vuoden WWDC-avauspuhe kertoi lisäksi kelloon saapuvan jo kauan odotetun unen seurannan mikroliikkeiden ja uniäänien tunnistamisineen. Myös liikunnan seuranta kehittyy ja uusia lajeja liittyy mukaan fitness-ominaisuuteen. Huomionarvoisena todettakoon tanssi, jonka tunnistaminen liikkeen- ja sykkeen seurannalla on tulevaisuudessa mahdollista Apple-kellolla.

 

TvOS ja muut 

 

Lähestulkoon kaikkien Applen laitteiden kohdalla julkistettiin uudistuksia, joista kirjoitan tarkemmin ja enemmän myöhemmin. Yhteenvetona voitaneen todeta että WWDC:ssä tehdyt julkistukset toivat mukanaan kuluttajille ja yrityksille ehdottomasti tarvittavia, haluttuja ja tervetulleita uudistuksia.