Useimmissa nykypäivän pienissä ja keskisuurissa yrityksissä tietotekniikka ja mobiililaitteet toimivat liiketoiminnan keskeisenä tukena, vaikka yrityksen varsinainen ydinliiketoiminta olisi melkein mitä tahansa tuholaistorjunnasta pesukoneasennuksiin.
Miksi hallittu ylläpito on tärkeää?
Harmillisen usein nuo tietotekniset ja/tai mobiilijärjestelmät ja -laitteet ovat enemmän tai vähemmän oman onnensa nojassa ja käyttäjät – eli tuotannontekijät – auttavat haasteita kohdatessaan toinen toisiaan parhaansa mukaan ja pitävät (tai ovat pitämättä) laitteistaan huolta itse. Vaikka tämä rohkaisee yhteisöllisyyteen, niin usein laitteet eivät kuitenkaan ole parhaalla mahdollisella tietoturvallisuuden vaatimalla tasolla päivitysten, asetusten tai vaikkapa etäyhteyksien osalta. Tällöin laitteiden toiminnassa ja yhteyksissä piilevät haasteet ja käyttökatkot hidastavat työskentelyä ja aiheuttavat turhaa kismitystä loppukäyttäjälle – yrityksen tärkeimmälle voimavaralle.
Erityisesti tietoturvassa kaikkien vähintään jo edes kirjainyhdistelmänä tuntema GDPR tuo mukanaan vaatimuksia ja edellytyksiä yhteys- ja asiakastietojen sekä jopa yrityksen sisäisenkin tiedon käsittelyssä. Mikä siis avuksi?
Mitä laitteita meillä oikein on ja missä ne ovat?
Harmillisen usein kenelläkään ei ole ajantasaista tietoa yrityksen puhelimista, läppäreistä tai verkkolaitteista. Vastauksen tarjoaa laitehallinta.
Pienten ja suurten yritysten laitekanta, eli tietokoneet ja mobiililaitteet, pysyy järjestyksessä laitehallinnan avulla. IT-osaston ohella myös liiketoiminta- ja henkilöstöjohtajalle selviää mitä laitteita yrityksellä on, mitä sovelluksia ja asetuksia niissä on, sekä – tietoturvan kannalta oleellisesti – mikä käyttöjärjestelmäversio niissä on.
Keskitetyn laitehallinnan avulla voidaan siis kartoittaa yrityksen tuotantokäytössä olevat laitteet ja saadaan niihin keskitetty näkymä suunnittelun, optimoinnin, sekä laitteiden elinkaaren ja omaisuudenhallinnan tueksi.
Pienehkönkin yrityksen laitteissa ja välineissä on usein kiinni merkittävä määrä pääomaa, joten niistä olisi siis syytä pitää hyvää huolta.
Sovellukset ja asetukset keskitetysti kohdalleen
Kun sovellukset ja asetukset jaellaan ja asennetaan kaikille keskitetysti, ei työaikaa tarvitse käyttää turhaan askarteluun ja ihmettelyyn.
Sähköpostitilin asetukset, tiimin Sharepoint-sivuston osoite, kotihakemiston käyttöönotto, työryhmälle yhteisten tiedostojen tallentaminen, virustorjunnan asentaminen ja ajan tasalla pitäminen sekä useiden muiden asetusten säätäminen vie innokkaaltakin työntekijältä tuntikausia tehokasta työaikaa. Kaikki tämä ja paljon muuta on mahdollista automatisoida laitehallinnalla, mikä puolestaan säästää rahaa, aikaa ja hermoja.
Jotkut saattavat haluta jatkaa aloitettua projektiaan kotona haettuaan lapset päiväkodista tai käytyään kaupassa, mutta etäyhteys työpaikalle (VPN) ei toimi. Myös nämä asetukset on mahdollista automatisoida laitehallinnan avulla ilman puhelua serkkupojalle.
Tietoturva, ainainen päänsärky
Nykymaailmassa tietoturvan merkitystä erityisen tärkeänä osana jokaisen yrityksen liiketoimintaa ei voi kyllin korostaa. Johtoportaan lisäksi tietoturvahuolet saattavat tuottaa stressiä ja epävarmuustekijöitä myös työntekijöille. Sekä aktiiviset ja kohdistetut hyökkäykset, että massahyökkäykset ja tiedonkalastelu (phishing) ovat nykyisin arkipäivää.
Keskeisiä keinoja kamppailussa tietorikollisia vastaan ovat käyttäjien ohjeistus, laitteiden, käyttöjärjestelmien ja sovellusten pitäminen ajan tasalla, sekä varsinainen aktiivinen tietoturva palomuuri- ja virustorjuntasovelluksilla. Kaikissa näissä laitehallinta pystyy auttamaan ja tuottamaan lisäarvoa, mikä puolestaan näyttäytyy tietoturvapoikkeamien vähenemisenä.
Selvä, mutta paljonko se maksaa ja mistä niitä saa?
Laitehallintaratkaisuja, kuten melkein kaikkea muutakin, on monen tasoisia ja hintaisia. Muutaman käyttäjän/laitteen perustason laitehallinta voi olla ilmaistakin ja maksaa vain sen käyttöönoton vaatiman työn joko yrityksen sisältä tai ostettuna palveluna.
Huipputason monipuolisen laitehallinnan hinta riippuu käyttäjien/laitteiden määrästä, mutta esimerkiksi 10 euron kuukausihinta laitetta kohden saattaa olla pienemmälle yritykselle hankalasti puolusteltava menoerä. Onneksi myös ominaisuuksiltaan hieman riisuttuja huokeampiakin ratkaisuja on kuitenkin olemassa.
Monesti hankalinta on löytää asiantunteva apu laitehallintaratkaisun valintaan ja sen käyttöönottoon, mutta viidakkorummun ja huhupuheiden lisäksi siinä voi auttaa vaikkapa tämän artikkelin kirjoittaja.
Olemme tukenasi
Olitpa sitten vasta harkitsemassa laitehallintakelkkaan hyppäämistä, tai päätös on jo tehty mutta kaipaat apua Sinulle oikean ratkaisun valintaan, käyttöönottoon ja konfigurointiin, löytyy asiantunteva apu meiltä. Tutustu laitehallintapalveluihimme täällä.
Core Service on kuunteleva, ymmärtävä ja innovatiivinen ICT-kumppanisi, joka huolehtii puolestasi ja välittää enemmän. Olemme korkeimman Apple-kumppanivaltuutuksen omaava ICT-asiantuntijayritys, joka auttaa näkemään mikä on mahdollista, rakentamaan kilpailuetua sekä tekemään tavoitteistasi totta. Olemme myös Suomen ainoa Apple Consultants Network -yhteenliittymän jäsenyritys. Asiantuntemus ja oikein valitut teknologiat ovat enemmän kuin toistensa summa. Voimme menestyä vain jos sinäkin menestyt.